Svet
70 ogledov

V Bosni razbijajo teroristične učilnice

razno 20.11.13. sarajevo, musliman, akcija tesanj, tehnicar, kio, orozje, granat
1/6
Anja Zupanc
Okoli 200 pripadnikov bosanske Državne agencije za preiskave in zaščito že od zgodnjega jutra razbija zatočišča domnevnih teroristov.

Sipa, Državna agencija za preiskave in zaščito Bosne in Hercegovine (BiH) je zgodaj zjutraj aretirala 16 domnevnih pripadnikov ekstremističnih skupin, ki naj bi med drugim aktivno sodelovali v različnih terorističnih skupinah.

"Hišne preiskave in aretacije se izvajajo na več kot 17 lokacijah v Sarajevu in okolici, Kiseljaku, Zenici, Maglaju oziroma na območju Gornje Bočine, širšem območju Srebrenika oziroma Gornje Maoče, Zvornika, Bužima in Teslića. Pripadniki Sipe zbirajo dokaze, ki bodo lahko uporabljeni v kasnejših postopkih," pojasnjujejo na Sipi.

Po zaslišanju na Sipi, jih bodo preiskovalci v naslednjih urah predali tožilstvo BiH, kjer bodo prav tako zaslišani.

Zasegli orožje, računalnike in telefone

Sipa je aretiranim zasegla večje količine orožja in vojaške opreme, streliva, gradivo, ki naj bi ga ponujali za oglaševanje terorističnih aktivnosti, računalnike, ostalo računalniško opremo in mobilne telefone.

"Sipa je med izvajanjem hišnih preiskav pridržala še 15 oseb, ki so se v času preiskav nahajale na kraju. Trenutno se preverja njihova identiteta in razlog, zakaj so se nahajali na teh lokacijah. Tožilstvo bo nato odločilo ali se bo proti njim dalje vodil postopek oziroma ali bodo tudi oni privedeni na zaslišanje," še pojasnjujejo. 

Prežijo na naključne mladeniče, primerne za bojišča

Sipa sicer že nekaj let spremlja, opazuje in nadzira obstoj in obnašanje pripadnikov skrajnega islamističnega gibanja vahabitov, ki naj bi najbolj razširjeno na severu BiH.

Po ocenah poznavalcev, pa je z današnjimi aretacijami Sipa sredi ene najudarnejših akcij, bojev proti terorizmu, saj vodi eno najobsežnejših preiskav domnevnih tokov financiranja terorističnih skupin na tem delu Zahodnega Balkana.

"Osebe, ki jih je Sipa danes pridržala, so osumljene kaznivih dejanj financiranja terorističnih aktivnosti, podpiranje terorističnih organizacij, novačenja oziroma rekrutiranja posameznikov za priključitev terorističnim skupinam, organiziranje terorističnih skupin, vse z namenom spodbujanja terorističnih dejanj," dodajajo na Sipi.

Med prijetimi naj bi bili tudi domnevne vodje vahabitskega gibanja, ki naj bi v zadnjem času množično iskali oziroma pritiskali na posameznike, zlasti mlajše moške, ki jih iščejo naključno zato, da bi jih usposobili, izurili in poslali na različna bojišča v Sirijo in Irak.

"Da bi se borili zlasti na strani skupin IDIŠ, ISIL/Islamska država, Džebhatun Nusra in drugih," ugotavljajo na Sipi. Trenutno se tam na strani radikalnih ekstremičnih skupin in organizacij po neuradnih ocenah Sipe bori že več kot 150 državljanov BiH.

Za logistiko skrbijo na Dunaju

Praktično vse policijske institucije v BiH se zavedajo, da se lahko zaradi vseh teh aretacij, pridržanj in hišnih preiskav zdaj radikalne skrajno islamistične skupine, ki naj bi jim aretirani pripadali, odzovejo s precej hujšimi povračilnimi ukrepi in s tem izdatno ogrozijo varnost in mir v BiH.

Pripadniki teh skupin se, pravijo naši sogovorniki iz vrst Sipe, domnevno zlasti z namenom širitve njihove mreže pojavljajo tudi v drugih državah, med drugim tudi v Avstriji, na Hrvaškem in celo v Sloveniji. Njihovi pohodi iz BiH proti osrednjemu delu Evrope zato niso neopaženi v varnostnih institucijah v državah Evropske unije, kjer naj bi posameznike že identificirali in jih prav tako spremljali.

Največkrat naj bi ti pripadniki oziroma vodje vahabitskega gibanja iz BiH prihajali v avstrijsko prestolnico. Prav na Dunaju naj bi namreč delovalo središče, kamor se po različne oblike pomoči, zlasti logistično podporo, zatekajo pripadniki tega radikalnega gibanja iz različnih držav.

Sipa je že pred časom na tožilstvo BiH podala že več kazenskih ovadb proti posameznikom zaradi domnevnega organiziranja terorističnih skupin, podpiranja terorističnih aktivnosti in usposabljanja posameznikov za teroristične aktivnosti. "Proti posameznikom, ki so kazensko ovaden, so razpisane mednarodne tiralice, saj so že pred časom zapustili BiH in se jih zato išče,"
poudarjajo na Sipi.

Pri nas pa Jesenice?

Da Slovenija ni prav nobena izjema, poroča hrvaški Jutarnji list. Njihovi sogovorniki opozarjajo, da  na Jesenicah v strogi tajnosti obstaja in deluje celo največja in najekstremnejša radikalna skupina vahabitov.

Na policiji smo zato preverili, ali so pripadnike te domnevne skupine zaznali in ali so lahko s svojim obnašanjem kakor koli nevarni za okolico.

"Do sedaj slovenska policija ni prejela prijave oz zaznala sumov, ki bi kazali na javno spodbujanje ali poveličevanje terorizma oziroma novačenja ter usposabljanja za teroristične dejavnosti. Slovenska policija se zaveda, da odzivanje na tovrstne grožnje le znotraj meja Slovenije, ni zadostno, zato se pri svojih aktivnostih na mednarodni ravni tesno povezuje s tujimi varnosntimi organi, na nacionalni ravni pa je eden od glavnih pobudnikov multiagencijskega pristopa," odgovarjajo.

 

Komentarjev 6
  • Žurnalček 14:18 18.februar 2016.

    Kdaj jih mislijo razbiti v SLO ?

  • Žurnalček 20:19 03.september 2014.

    Denzo kako svinjetina !

  • Denzo 16:48 03.september 2014.

    Tebi ni pomoči. Si zelo zaostal v razmišljanju. Zdravi se čimprej.