Svet
0 ogledov

V bran papežu

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vatikan zavrača obtožbe medijev, da papež Benedikt XVI. ni storil nič glede zlorabljenih dečkov.

V uredniškem komentarju vatikanskega časopisa navajajo, da so poročila medijev o zlorabah v Cerkvi tudi del nizkotnega napada na papeža in da ni prišlo do nobenega prikrivanja. Papež Benedikt XVI. je kot kardinal Joseph Ratzinger med letoma 1981 in 2005 vodil kongregacijo za doktrino vere. Vedel naj bi za spolne zlorabe okoli dvesto gluhih dečkov s strani ameriškega duhovnika Lawrenca Murphyja, a se naj nanje ne bi odzval.

Delo sodišča prekinjeno
Čeprav papež zanika prikrivanja, vse več zlorabljenih trdi drugače, pa tudi različni dokumenti kažejo drugačno zgodbo. Kongregaciji za doktrino vede je leta 1996 o zlorabah gluhih dečkov pisalo več škofov. Ratzingerjev namestnik je odredil oblikovanje posebnega sodišča, vendar je bilo njegovo delo kasneje ustavljeno, kljub nekaterim pritožbam, poroča BBC.

Papež ni kriv
Francoski škofje so danes izrazili "sram in obžalovanje" zaradi zlorabe otrok s strani duhovnikov, a hkrati poudarili, da se obtožbe o pedofiliji v Cerkvi izkoriščajo za obrekljivo kampanjo proti papežu Benediktu XVI. V bran papežu je danes stopil tudi vodja katoličanov v Angliji in Walesu, westminstrski nadškof Vincent Nichols. Ta je dejal, da papež nikoli ni bil "nedejaven opazovalec".

"Tisti, ki so zagrešili ta dejanja, so iznakazili našo Cerkev, prizadeli krščansko skupnost in širijo sum v vso duhovščino,"
pa so francoski škofje po zaključku sinode v Lurdu zapisali v pismu podpore papežu Benediktu XVI.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.