Svet
25 ogledov

V Braziliji po tragediji v diskoteki tridnevno žalovanje

Požar v diskoteki v Braziliji
1/4
Reuters
Med žrtvami ja bila večina študentov, stara med 16 in 20 leti. Prve žrtve bodo pokopali že danes. Prijeli so tudi tri osebe, ki naj bi bile odgovorne zato, da je umrlo 231 ljudi.

Po včerajšnji tragediji, v kateri je življenje izgubilo 231 mladih, so v Braziliji razglasili tridnevno žalovanje, v Santa Mariji, kraju, kjer se je nesreča zgodila, pa bodo žalovali 30 dni.

Oblasti so tudi že objavile imena žrtev. Po natančnem pregledu so prvo oceno, da je mrtvih 245 ljudi, zmanjšali na 231. V bolnišnici se zaradi vdihavanja strupenega plina zdravi še več kot sto ljudi.

Največji krivec- dim

Delo so začeli opravljati tudi preiskovalci nesreče, ki preverjajo navedbe, da so za požar kriva pirotehnična sredstva, ki jih je na odru uporabila gostujoča skupina. Kot pravijo preživeli, je iskrica preskočila na izolacijsko peno na stropu, od koder sta se razširila požar in strupen dim.

"Na odru je bil pevec. V roki je imel neko napravo iz katere so švigale iskre. Ko je roke dvignil v zrak se je dotaknil izolacijske pene, ki je zagorela in požar se je začel širiti. Ko je pevec končal, je bil v plamenih že skoraj cel strop," je dejala 25-letna Taynne Vendruscolo.

Plamena so nato poskušali pogasiti z gasilnimi aparati , a so obiskovalci panično začeli bežati proti vratom oziroma izhodu. "Množica je bila ogromna. Ljudje so omedlevali, jokali, po tleh so ležala trupla, ... zaradi dima je bilo težko dihati."

In po besedah študentov naj bi bil ravno dim kriv za tragedijo. "Veliko ljudi je umrlo zaradi strupenega plina in ne zaradi požara."

Varnostniki blokirali izhod?

Preživeli pa so policiste šokirali tudi s podatkom, da naj bi varnostniki lokala sprva poskušali blokirati izhod iz diskoteke. Kot navajajo tuji mediji, se v Braziliji račun pogosto plača ob izhodu.

"Bil je pravi kaos in ni bilo videti, da bi varnostniki to naredili zanalašč. Med mrtvimi so namreč tudi varnostniki," pripoveduje ena izmed prič.

Zapleta se tudi pri dovoljenju

Eden izmed lastnikov lokala je medtem že priznal, da so poskušali obnoviti dovoljenje za obratovanje, certifikat za požarno varnost pa se je iztekel že lani. Policija je že aretirala tri osebe, ki naj bi bile odgovorne za tragedijo.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.