Svet
5 ogledov

V Bruslju danes o meji med Hrvaško in BIH

Zastavi EU in BiH na poškodovani vladni stavbi v Sarajevu leta 2005. Reuters
Evropski komisar za širitev Štefan Füle se bo danes v Bruslju z zunanjima ministroma Hrvaške in BiH, Vesno Pusić in Zlatkom Lagumdžijo, pogovarjal o posledicah vstopa Hrvaške v EU za BiH. V ospredju bo meja med državama pri Neumu, predvsem načrt Hrvaške za gradnjo mostu proti Pelješcu.

Tristransko srečanje je sklicano na komisarjevo pobudo, njegov namen je pogovor o posledicah vstopa Hrvaške v EU, predvidenega 1. julija prihodnje leto, za BiH, je dan pred sestankom pojasnil Fülejev tiskovni predstavnik Peter Stano.

V ospredju bo po pričakovanjih vprašanje meje med državama. EU je v interesu dobro varovana in urejena meja, saj bo po pridružitvi Hrvaške to zunanja meja unije, ki bo še toliko pomembnejša po vstopu slovenske sosede v schengenski prostor.

Ena najbolj problematičnih točk je meja pri Neumu, ki je za BiH edina povezava z Jadranskim morjem in deli Hrvaško na dva dela. Hrvaška vlada želi oba dela povezati z mostom proti Pelješcu, ki ga želi financirati z evropskimi sredstvi.

A v Bruslju poudarjajo, da je treba najprej počakati na ugotovitve študije izvedljivosti, s katero naj bi preučili vse možnosti povezave hrvaškega ozemlja ter opredelili najbolj izvedljivo in razumno.

Kdaj bo sprejeta določitev ni znano

Fülejev tiskovni predstavnik ni želel ugibati o tem, kdaj bo sprejeta odločitev, češ da je časovni okvir v rokah Hrvaške. Prav tako ni želel govoriti o tem, katera možnost je komisiji najbolj všeč; izključiti pa po njegovih besedah ni mogoče ničesar.

LB predvidoma ne bo tema pogovorov. "Gre za vprašanje med Hrvaško in Slovenijo, torej ne vidim razloga, zakaj bi bila to tema na sestanku o posledicah vstopa Hrvaške v EU za BiH," je Stano odgovoril na vprašanje, ali se bodo pogovarjali tudi o LB.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.