Svet
5 ogledov

V Bruslju pogajanja o proračunu 2012

EU po zaslugi Nemčije okreva hitreje kot ZDA. Najslabše kaže Grčiji. (Foto: Reut Žurnal24 main
V Bruslju niz pogajanj o evropskem proračunu za prihodnje leto. V EU so kljub razlikam med ključnimi igralci optimistični.

Danes bo v Bruslju potekal niz pogajanj o evropskem proračunu za prihodnje leto. V EU so kljub razlikam med ključnimi igralci optimistični, da bo dogovor mogoče doseči v določenem roku, torej do ponedeljka, in da se ne bo ponovil lanski scenarij, ko je bil proračun za letos z velikimi težavami sprejet pet pred dvanajsto.

"Polni smo upanja, saj je vzdušje odlično, bistveno bolj konstruktivno kot lani ob tem času," so v sredo ocenili viri pri EU.

EU predlagala višji proračun

Evropska komisija je aprila predlagala, naj bodo odobrena plačila v proračunu EU za leto 2012 za 4,9 odstotka višja od letošnjih, torej naj znašajo 132,7 milijarde evrov, odobrene obveznosti pa naj se povečajo za 3,9 odstotka na 147,8 milijarde evrov.

Z uveljavitvijo lizbonske pogodbe decembra 2009 imata Evropski parlament in svet, v okviru katerega odločajo članice unije, enakovredno vlogo pri sprejemanju proračuna.

Evropski parlament se je konec oktobra zavzel za 5,2-odstotno zvišanje plačil in za 3,9-odstotno zvišanje obveznosti v primerjavi z letošnjim proračunom, medtem ko se članice unije zavzemajo za zgolj dvoodstotno zvišanje plačil in 2,9-odstotno povečanje obveznosti.

Če ne bo dosežen ...

Če dogovora o letnem proračunu ni mogoče doseči, velja zapleten sistem "začasne dvanajstine", po katerem se vsako poglavje proračuna na mesec financira do ene dvanajstine sredstev, ki so bila zanj namenjena v proračunu za leto prej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.