Svet
9 ogledov

V Carigradu odjeknila eksplozija, umrlo več ljudi

Teroristični napad v Istanbulu EPA
V zgodovinskem središču Carigrada je ob desetih dopoldne odjeknila močna eksplozija. Umrlo je deset ljudi. Napad je izvedel samomorilski napadalec iz Sirije, povezan z IS-jem.

Turški premier Ahmet Davutoglu je nemški kanclerki Angeli Merkel sporočil, da je večina izmed desetih ubitih v današnjem samomorilskem napadu v zgodovinskem jedru Carigrada Nemcev. Kot navajajo tamkajšnji vladni viri, naj bi bilo ubitih devet Nemcev.

Teroristični napad v Istanbulu | Avtor: Profimedias Profimedias
Nemška kanclerka Angela Merkel je že pred telefonskim pogovorom s turškim kolegom novinarjem povedala, da so med smrtnimi žrtvami verjetno tudi Nemci: "Nimamo še vseh informacij, a smo zelo zaskrbljeni zaradi dejstva, da bi nemški državljani lahko bili in verjetno so med (smrtnimi) žrtvami in ranjenimi," je dejala Merklova in dodala, da gre za ljudi, ki so bili v organizirani skupini turistov.

"Ugotoviti moramo, da je danes udarilo Carigradu, da je udarilo Pariz, Tunizijo in tudi že Ankaro. To pomeni, da je mednarodni terorizem danes znova pokazal svoj odvraten in do človeškega življenja zaničujoč obraz," je še dejala Merklova.

Eksplozijo sprožil samomorilski napadalec iz Sirije

Sprva se je govorilo o 28 letni napadalki, vendar je turški predsednik Recep Erdogan povedal, da je napad v Carigradu izvedel samomorilski napadalec, povezan s Sirijo.

Istanbul ekplozija | Avtor: EPA EPA
"Ostro obsojam teroristični napad, ki ga je izvedel samomorilski napadalec sirskega izvora," je dejal Erdogan. Ob tem je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obžaloval, da je napad terjal žrtve, med katerimi so tudi tujci. "Ta incident je znova pokazal, da moramo spričo terorja držati skupaj."

Namestnik turškega premiera Numan Kurtulmus je dodal, da večji del ubitih predstavljajo tujci in dodal, da je bil napadalec Sirec, rojen leta 1988.

Časnik Cumhuriyet je medtem, sklicujoč se na poročanje novinarja na kraju dogodka, navajal, da se je samomorilski napadalec razstrelil sredi skupine nemških turistov.

Tarča so bili tuji turisti

Teroristični napad v Istanbulu | Avtor: EPA EPA

Turški časnik Hürriyet je je že pred tem poročal, da je med ranjenimi devet Nemcev, ki naj bi se zdravili v štirih bolnišnicah. Še dva ranjena naj bi bila Perujca, navaja dpa. CNN Turk, ki ga povzema AFP, medtem poroča, da so med ranjenimi šest Nemcev, Norvežan in Perujec.

Počilo v bližini Modre mošeje

Do eksplozije je prišlo v bližini znamenite Modre mošeje in muzeja Hagia Sofija. Po poročanju turških medijev je bilo ubitih in ranjenih več ljudi.

Eksplozija v Istanbulu | Avtor: Profimedias Profimedias

Sultanahmet je med turisti zelo priljubljena četrt. Policija je po eksploziji izpraznila območje. 

Uradno za zdaj še ni jasen vzrok eksplozije, ki jo je bilo moč slišati tudi več kilometrov daleč, policija pa domneva, da se je razstrelil samomorilski napadalec, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Doslej še ni poročil, da so med žrtvami tuji turisti.

Istanbul ekplozija | Avtor: EPA EPA
Kot navajajo lokalni mediji, naj bi se samomorilski napadalec razstrelil v bližini skupine 25-tih nemških turistov.Nemško zunanje ministrstvo sicer teh navedb še ni potrdilo, a je nemškim turistom svetovalo, naj se v Carigradu izogibajo javnim prireditvam. 

MZZ spremlja dogajanje v Carigradu

Slovensko zunanje ministrstvo pa je na družbenem omrežju Twitter zapisalo, da pozorno spremlja dogajanje, povezano z eksplozijo v Istanbulu. Kot so dodali, za zdaj ni informacij o morebitnih žrtvah ali poškodovanih med slovenskimi državljani.

 

 

Warning for violent graphic. Many were killed and injured in #Sultanahmet in #İstanbul. pic.twitter.com/7TU9DQR9Em

— TurkeyWatch (@abyasun) January 12, 2016

#LATEST İstanbul governor's office: 10 killed, 15 injured in #İstanbul explosion. Official news agency: Ban on media coverage imposed.

UPDATE — Initial reports indicate Sultanahmet exlosion occured at 10:20 am https://t.co/BweT6eZVRS #Istanbul #Turkey pic.twitter.com/274fSKqG9D

— DAILY SABAH (@DailySabah) January 12, 

Po ekploziji še požar 

Požar Instanbul | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po ekploziji v središču mesta je v predmestju Carigrada, v enem od tamkajšnjih hotelov izbruhnil še požar. Več ljudi je bilo ujetih, vendar so jih na srečo hitro rešili. Po prvih informacijah naj bi požar zanetili delavci pri vzdrževalnih delih.  

 

 

 

According to mayor of #Maltepe @BskAliKilic workers trapped in fire are safe #Istanbul pic.twitter.com/g8qf2Su5Wj

— Tonton du Bled (@NextDoorArab) January 12, 2016
Komentarjev 3
  • Žurnalček 18:25 13.januar 2016.

    Tale eksplozija je delo Turških varnostnih služb in ne terorizem IS! Umrli glih ta pravi , da se Nemcem prikupijo za pomoč njihovim poškodovanim rojakom , obenem pa aretirajo še tri Ruse , da jih potunkajo noter ! Preveč ...prikaži več gre tale eksplozija v prid Turčiji , da bi jo izvršili teroristi !!!

  • ojla 18:28 12.januar 2016.

    To je terorizem, ki se izvaja na podli, hinavski in zahrptni način in nikoli ne veš, če se lahko nahaja kje v tvoji bližini idiot z opranimi možgani. Škoda ljudi, ki se jim na tak način konča življenje.

  • janez 18:12 12.januar 2016.

    Morda se bo ob tem Angela končno zamislila ....