Svet
11 ogledov

V času napada v Bolgariji tudi Slovenec

Bolgarsko letovišče Burgas
1/3
Shutterstock
V Bolgariji je na avtobusu, ki je prevažal izraelske turiste, razneslo bombo. Umrlo je najmanj sedem ljudi, več kot 30 pa jih je bilo ranjenih.

Na napadenem avtobusu je bilo 47 ljudi od 51, ki so prileteli iz Izraela. Na tem letalu sta bila poleg Izraelcev še Američan in Slovenec. Slednji v napadu ni bil poškodovan.

Priče naj bi povedale, da je do eksplozije prišlo po tem, ko je neka oseba vstopila na avtobus, poroča BBC. V eksploziji je bilo po poročanju Reutersa poškodovanih več okoliških avtobusov.

Odhajali so v letovišče

Turisti, šlo naj bi za mlade Izraelce, naj bi z letalom iz Tel Aviva ravno dopotovali v to bolgarsko črnomorsko letovišče.

Kot so sporočili iz bolnišnice v Burgasu, so tja po eksploziji na zdravljenje prepeljali 18 izraelskih turistov. Da so bili tarče napada izraelski državljani, so medtem potrdili tudi v uradu izraelskega premierja in na zunanjem ministrstvu v Jeruzalemu.

Letališče v Burgasu so po eksploziji zaprli za letalski promet, tega pa preusmerili na letališče v črnomorski Varni. Na kraj eksplozije se je že odpravil bolgarski predsednik Rosen Plevneljev, so sporočili iz njegovega urada.

Evropska komisarka za humanitarno pomoč, Bolgarka Kristalina Georgieva, se je medtem kot prva odzvala na krvavi dogodek. Kot je sporočila prek družbenega omrežja Twitter, jo je novica iz Burgasa šokirala in razžalostila.

"Vsi znaki kažejo na Iran"

Da so bili tarča napada izraelski državljani, so kmalu potrdili tudi v uradu izraelskega premiera in na zunanjem ministrstvu v Jeruzalemu. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nato krivdo za napad pripisal Iranu.

Kot je dejal, "vsi znaki kažejo na Iran". Pri tem je spomnil na podobne "iranske poskuse" napadov na Izraelce na Tajskem, v Indiji, Gruziji, Keniji, na Cipru in drugih krajih, ki so se pripetili v zadnjih mesecih.

"To je iranski teroristični napad, ki se širi po vsem svetu," je še poudaril Netanjahu in dodal, da bo Izrael nanj odločno odgovoril.

Izraelski obrambni minister Ehud Barak pa je dejal, da je to težak dan za Izrael. Dodal je, da judovska država že nekaj časa spremlja namere terorističnih organizacij - Hezbolaha, Hamasa in iranskih elementov za izvedbo napadov po vsem svetu in da bo storila vse, da bo storilcem prišla na sled.

Teheran za zdaj dogajanja ni komentiral, je pa v preteklosti Izrael obtožil, da stoji za napadi na iranske jedrske znanstvenike.

Na kraj eksplozije se je medtem že odpravil bolgarski predsednik Rosen Plevneljev, so sporočili iz njegovega urada.

Že januarja naj bi Izrael Bolgarske oblasti zaprosil, naj poostrijo varovanje izraelskih turistov, ki se vozijo z avtobusi. V preteklosti so bili tarča napadov tudi v Egiptu, Indiji, na Tajskem in v Azerbajdžanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.