Svet
46 ogledov

V čeveljcih priplezal na 2.750 metrov visoko goro

Kin Džong Un EPA
Severnokorejski voditelj Kim Jong Un naj bi po poročanju državnih medijev ta konec tedna splezal na najvišji vrh Severne Koreje, sveto goro Paektu. Gre za najnovejši poskus ustvariti Kimov imidž energičnega in športnega človeka.

Sodeč po novicah, ki so jih v nedeljo objavili severnokorejski mediji, je Kim Jong Un v soboto priplezal na 2.750 metrov visoko goro. Skupaj z njim je ta izziv premagalo več sto vojnih pilotov ter nekateri najvišji predstavniki vojske.

"Plezanje na goro Paektu ponuja dragoceno duhovno hrano, močnejšo od vsakega jedrskega orožja, in je način, da nadaljujemo revolucionarne tradicije Paektuja," je ob prihodu na zasneženi vrh vojakom dejal Kim.

"Goro Paektu imajo v krvi"

Kin Džong Un | Avtor: EPA EPA
Vrh vulkanske gore, ki leži na meji s Kitajsko, je sveti kraj tako za Severne kot tudi Južne Korejce. Je tudi eden ključnih elementov v propagandi dinastije Kim, ki Severni Koreji vlada že 60 let in naj bi imela goro Paektu "v krvi".

Po uradni biografiji je bil pokojni severnokorejski voditelj Kim Jong Il, oče KimJong Una, celo rojen na gori - čeprav se zgodovinarji načeloma strinjajo, da je bil rojen v Rusiji.

Tako okoli Kim Jong Una, ki je oblast prevzel leta 2011, kot pred tem njegovega očeta in še pred tem dedka Kim Il Sunga se je sicer izoblikoval kult osebnosti.

Vsi voditelji imajo tako skorajda magične sposobnosti - Kim Jong Un naj bi na primer znal voziti avto že pri treh letih, Kim Jong Il pa je prvič, ko je prijel palico za golf, zadel neverjetnih enajst lukenj zapored z enim udarcem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Johan Spohan 09:20 22.april 2015.

    Pa mladinec Janezek tudi.

  • Ferluci 08:42 21.april 2015.

    Tudi Titek je imel takšne sposobnosti...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:06 20.april 2015.

    če ne bi vedu kdo je to pa bi vidu sam to prvo slikco bi mislu da je en otrok ful vesel k je preplezu goro...res tak otročji pogled ma. no ok čeprav je pa hladokrven morilec čim kej posum na nasprotnika