Svet
9 ogledov

V Dalmaciji nevarni komarji

komar iStockphoto
Parazitologi Hrvaškega javnega zavoda za javno zdravstvo opozarjajo, da je v srednji in južni Dalmaciji v porastu lišmanioza, ki jo prenašajo komarji. V zadnjih nekaj letih je za omnejeno boleznijo zbolelo kar dvajset ljudi na leto.

Po besedah vodje oddelka za parazitologijo Maria Svibna se bolezen širi predvsem v poletnih mesecih. Rezervoar povzročitelja so gozdne živali (lisica, volk, glodalci), domače živali kot tudi človek. Tveganju pa so bolj izpostavljeni tisti, ki se veliko zadržujejo v naravi.

Najpogostejši obliki bolezni sta dve, kožna in visceralna. Kožna oblika bolezni ponavadi ni nevarna, druga oblika pa lahko, v kolikor je ne začnemo pravočasno zdraviti, povzroči tudi smrt. Težava je tudi v tem, da je inkubacijska doba bolezni zelo dolga. Razvija se lahko tudi do osem mesecev. Vsako leto po besedah Svibna za lišmanozo zboli dva milijona ljudi, umre pa jih okoli 60 tisoč, piše Večernjilist.

Posebne zaščite pred boleznijo ni. Izognemo se ji lahko le z dosledno uporabo repelentov.

Komentarjev 2
  • Aleš Pemič 23:54 22.junij 2012.

    Učinkovito in NARAVNO proti komarjem, klopom in ostalim mrčesom. Trenutno izdelek št. 1 v Avstriji in Nemčiji. Za vso družino.http://buddyguard.sihttp://buddyguard.net

  • ajduc 13:57 12.maj 2012.

    sem se že spraševal, če letos ne bo nobene take antireklame za dalmacijo :) A črnih vdov ne bo letos? Preveč izrabljene? :)