Svet
98 ogledov

V Dalmaciji nevarni komarji

komar Shutterstock
Lišmanioza je lahko tudi smrtonosna. Inkubacijska doba od nekaj tednov do osem mesecev.

V Dalmaciji so se pojavili komarji s paraziti, ki povzročajo hudo bolezen lišmaniozo, ena od dveh oblik bolezni je lahko usodna, opozarjajo zdravniki. Ne morejo še potrditi, ali se je bolezen razširila na preostalo Hrvaško. 

Z živali na ljudi

Parazitologi hrvaškega inštituta za varovanje zdravja opozarjajo, da je lišmanioza, nevarna bolezen tropskih in subtropskih območij, ki jo prenašajo komarji, vse pogostejša v srednji in južni Dalmaciji, poroča Vecernji.hr. Na leto imajo okoli 20 bolnikov, ki po besedah zdravnikov poiščejo pomoč šele, ko bolezen že precej napreduje.

"Lišmanioza se širi predvsem v poletnih mesecih. Paraziti živijo v krvi živali, največkrat pri psu, lisici ali šakalu," je pojasnil Mario Sviben, predstojnik hrvaškega oddelka za parazitologijo. Komar okuženo kri z živali prenese na človeka. 

Cepivo ne obstaja

"Obstajata dve obliki bolezni, največja težava pa je dolga inkubacijska doba, od nekaj tednov do osem mesecev," je povedal Sviben. Kožna oblika načeloma ni nevarna, vendar na mestu pika kot posledice razjed ostanejo neprijetne brazgotine. "Druga oblika je lahko smrtna, če je ne zdravimo dovolj zgodaj. Zdravniki je ne prepoznamo takoj, saj okuženi nima specifičnih znakov. Običajno gre za povišano temperaturo, povečano vranico in jetra ter anemijo," je dodal zdravnik. Na leto za to obliko zbolita dva milijona ljudi, umre jih več kot 60 tisoč. Cepivo za to bolezen ne obstaja.

Edina zaščita repelenti

Edina zaščita pred boleznijo so repelenti, ki pa jih ni zdravo uporabljati vsak dan, je opozoril zdravnik in dodal, da je zato pomembno, da ljudje vedo za bolezen in so pozorni na znake.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.