Svet
66 ogledov

V Dravi ujel pirajo

1/2
45-letni Tihomir Everle iz Petrijevca v okolici hrvaškega mesta Osijek je sinoči iz reke Drave povlekel 26-centimetrsko rdečo pirajo, vrsto, ki je značilna za reke Južne Amerike.

Poznavalci so potrdili, da gre dejansko za pirajo, vendar so prepričani, da jo je nekdo vrgel v reko, preživela pa je zahvaljujoč visokim temperaturam vode. Ribič Tihomir temu nasprotuje, saj je prepričan, da je v Dravi še precej več piraj. "Voda je bila mirna več ur, ujel pa nisem niti ene ribe," dodaja.

Ujel sem krapa, nato pa je vse potihnilo. Kar naenkrat je z vseh petih trnkov izginila vaba. Voda se je za trenutek zatresla, ob tem pa se je nekaj ujelo na vabo. Ribo sem izvlekel na površino in bil presenečen, saj je bila piraja.
 

"Lovil krape, ujel pirajo"
"Prijela je na koruzo. Lovil sem na 34 kilometru reke Drave. Mesojedo ribo sem prepoznal po čeljusti, ostrih zobeh in značilni rdeči barvi. Neprestano spremljam dokumentarne filme o najrazličnejših živalih, tako da sem vedel, za kaj gre," ponosno razlaga Tihomir.

Ribič je želel eksotično žival ohraniti pri življenju, vendar mu to ni uspelo. "Poginila je kmalu potem, ko sem jo potegnil iz vode. Shranil sem jo v hladilnik, po nekaj urah pa poslal v Osijek na podrobno analizo." Državni inšpektor za ribištvo je potrdil, da gre za rdečo pirajo mesojedko.

Fotogalerijo edinstvenega ulova si oglejte TUKAJ.

Tihomir je prepričan, da ni ulovil edinega primerka. "Mislim, da je v igri cela jata piraj. V roku petih minut so mi s trnka pobrale vso koruzo, česar naše ribe ne bi naredile," je prepričan.

"Prepričan sem, da se je riba zadržala v teh vodah zaradi visoke temperature, preseneča pa me to, da se je piraja, ki je mesojeda riba, ujela na koruzo. Piraja bi lahko v Dravi preživela poletje, zime pa nikakor," je pojasnil državni inšpektor Dario Tomić.

V Valpovu našli še eno mesojedko?
V mestu Valpovo, slabih devet kilometrov iz Petrijevca, naj bi po poročanju hrvaških medijev še en ribič ujel mesojedo ribo, vendar o svojem ulovu ni obvestil veterinarjev, saj mu je žena svetovala, naj bo raje tiho, da ne bi izpadel neumen.

Tihomir je prepričan, da se bodo v naslednjih dneh začeli javljati tudi drugi ribiči, ki so do danes molčali o svojem eksotičnem ulovu.

Teorija piraj v Dravi
Ribič ima celo lastno teorijo o tem, kako so se piraje znašle v Dravi. "Po vsej verjetnosti jih je nekdo gojil v ribniku, ob porastu gladine  pa so te prispele v reko in se razmnožile. Ni mi jasno, kakšne bodo posledice, prepričan pa sem, da je piraja agresiven mesojed, ki poje vse, kar ji pride na pot," konča Tihomir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.