Svet
58 ogledov

"V državi je več sto radikalcev. Še bodo napadi!"

Aretacije islamskih skrajnežev v BiH SIPA
Oblasti v Bosni in Hercegovini opozarjajo, da je v državi veliko ljudi, naklonjenih islamskemu radikalizmu. Prepričani so, da se bodo teroristični napadi ponovili.

Na vprašanje, koliko posameznikov v policijskih evidencah vodijo kot potencialne teroriste, je minister za varnost Dragan Mektić dejal, da lahko govori o "več sto" posameznikih. Ob tem se je zavzel za to, da so podatki o radikalizmu in terorizmu dostopni javnosti. "Tega ne smemo potiskati pod preprogo, saj se bo težava stopnjevala, še posebej novačenje ljudi, ki niso v kazenskih evidencah," je dejal. 

Radikalizirani posamezniki na območju BiH živijo v nekaj izoliranih skupnostih v različnih delih države. Oblasti naj bi imele načrt, kako spodbuditi proces njihove deradikalizacije. Kot primer je navedel, da se bo delalo z družinami 46 povratnikov s sirskih in iraških bojišč in s tistimi, ki so zaradi sodelovanja v teh bojih obsojeni na zaporne kazni. "Ker se z njimi ne dela, oni sedaj v zaporih radikalizirajo druge obsojence," je opozoril Mektić. 

"Radikalizacija se ne zmanjšuje"

Minister za notranje zadeve Republike srbske Dragan Lukač je prepričan, da so novi napadi radikalnih islamistov v BiH neizogibni. "Radikalizacija v BiH se ne zmanjšuje, ne glede na sprejete ukrepe. Deradikalizacija je proces, ki bo trajal. Do takrat pa se je treba soočiti z objektivnimi nevarnostmi," je dejal Lukač. Ob tem je izrazil dvom v to, kaj lahko Islamska skupnost v BiH stori, saj se je po njegovi oceni umaknila iz procesa soočanja z radikalnimi pridigarji in njihovimi privrženci. 

"Govorimo o tisočih simpatizerjev in članov gibanja vahabistov," je opozoril Lukač. Po njegovih besedah bi bilo naivno misliti, da ti ljudje niso sposobni izvesti terorističnih dejanj. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Ferluci 19:26 17.maj 2017.

    Eh, Bosna pa res ni naša soseska! No ja, res pa je, da so bosanci tudi v Sloveniji. Posledično lahko sklepamo, da se med takim številom priseljencev najde kar nekaj 'potencialnih teroristov' v 'najbolj varni državi' na svetu.

  • MihaPu 15:42 17.maj 2017.

    Mislim, da sem lepo napisal, no pa da olepšam zadevo: Če bi moderi odprti in odkriti muslimani tam poskrbeli za svoje radikalne muslimane opranoglavce, ki podpirajo nindže, bi bilo to bolje tudi za njih, saj bi pokazali voljo do spremembe ...prikaži več na bolje. Evo pa sem lepše opisal, kar sem indirektno tudi zgoraj povedal.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 12:07 17.maj 2017.

    A pa res ne obstoji kakšna napalm bomba za te vasi,kjer se zbira ta golazen?Vse povratnike pa peljat na morje in jim dat sred oceana betonsko račko in svineče rokavčke,pa vržt v morje,kdor preživi,preživi.