Svet
15 ogledov

V državi kriza, Janukovič na bolniški

protesti Ukrajina Kijev Vitalij Kličko Reuters
Medtem ko v državi vre in opozicija napoveduje nadaljevanje upora, je ukrajinski predsednik odšel na bolniško.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je na bolniškem dopustu zaradi akutnih dihalnih težav in visoke vročine. Koliko časa bo odsoten, niso sporočili. Se pa v teh dneh nanj vrstijo pritiski, saj opozicija želi njegov odstop in predčasne volitve.

Sprejeli amnestijo

Ukrajinski parlament je v sredo vendarle sprejel zakon o amnestiji za vse prijete protestnike, a le če se bodo protestniki najprej umaknili iz zasedenih vladnih poslopij.

Opozicija, ki zahteva amnestijo brez pogojevanja, o zakonu ni glasovala, in kot je dejal Vitalij Kličko, odločitev parlamenta ne bo prispevala k pomiritvi razmer. "Opozicija ostaja na položajih," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Protestniki tako tudi danes ostajajo v večjem delu središča Kijeva in so na barikadah celo postavili lesene opazovalne stolpe. Prav tako še vedno zasedajo ključne stavbe mestnih oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zahtevajo sankcije proti Janukoviču

Kličko se je poleg tega v prispevku za današnjo izdajo nemškega časnika Bild zavzel za sankcije Evropske unije (EU) proti predsedniku Viktorju Janukoviču. Kot je dejal, bi lahko EU zanj sprejela prepoved potovanja v države članice, dokler ne podpiše razveljavitve sporne zakonodaje, uperjene proti protestnikom, in osvoboditve priprtih protestnikov.

V Kijevu se je včeraj mudila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, na srečanju v Budimpešti so o razmerah v državi razpravljali tudi premierji držav Višegrajske skupine (Češke, Slovaške, Poljske in Madžarske). Ti so v izjavi izrazili zaskrbljenost zaradi razvoja dogodkov in obsodili nasilje. "Vse strani pozivamo, naj nemudoma zaustavijo spiralo nasilja," so zapisali po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Na ulicah že od konca novembra

Množični protesti v Ukrajini so izbruhnili konec novembra, ker Janukovič pod pritiskom Rusije ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU. Protesti so konec decembra in v začetku januarja zagon postopoma izgubljali, nato pa so s polno silo izbruhnili sredi januarja, ko je parlament potrdil sporno zakonodajo, s katero naj bi omejili protestno gibanje.

Komentarjev 1
  • Mr.Bean 10:05 30.januar 2014.

    Morda bi tudi mi rabili Klička ....