Svet
29 ogledov

V dveh letih bomo odkrili planet, podoben Zemlji!

Kepler 22b EPA
V naslednjih dveh letih, ocenjujejo znanstveniki v Nasi, bodo odkrili planet, na katerem bi bilo mogoče življenje kot na Zemlji.

Astronomi so doslej odkrili več kot 750 tujih planetov, Nasin vesoljski teleskop Kepler pa je zaznal še dodatnih 2.300 kandidatov, ki jih je še treba preučiti in ugotoviti, ali gre za planete, poroča Space.com. Planet, na katerem bi lahko obstajalo življenje kot na Zemlji, bi moral namreč biti podobne velikosti kot naš in približno enako oddaljen od "svojega Sonca" oziroma od zvezde, okoli katerega se vrti.

"Verjamem, da bo teleskop Kepler našel planet, kot je Zemlja, v naslednjih dveh letih. S prstom bomo lahko pokazali na točno določeno zvezdo na nebu in reči: To je planet, na katerem je življenje mogoče," je prepričan Shawn Domagal Goldman, raziskovalec na Nasinem sedežu v Washingtonu.

Nasini znanstveniki sicer že delajo na posodabljanju načinov za opazovanje novoodkritih planetov, podobnih Zemlji. Pravijo, da je postopek zelo zapleten in zahteven, ker gre za majhne planete, ki jih je zaradi svetlobe njihove matične zvezde skoraj nemogoče odkriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.