Svet
8 ogledov

V Egiptu 110 ranjenih

egipt
1/3
Reuters
V Egiptu je bilo v spopadih med islamisti in liberalci ranjenih 110 ljudi.

Nasprotniki in podporniki egiptovskega predsednika Mohameda Mursija so se na trgu Tahrir obmetavali s kamenjem, steklenicami in molotovkami ter zažgali dva avtobusa. Gre za prvi spopad od junija, ko je Mursi zmagal na volitvah.

Nasilje je izbruhnilo po tem, ko je sodišče ta teden oprostilo uradnike, ki naj bi med demonstracijami proti prejšnjemu predsedniku Mubaraku odobrili nasilje na protestniki. Takrat je umrlo več sto ljudi.

Mursijevi nasprotniki k protestom sicer pozivajo že nekaj časa. Kot pravijo, predsednik v prvih 100 dneh vladanja ni izpolnil svojih obljub. „Dol z vlado,“ so kričali protestniki, ki so prepričani, da je vodja Muslimanske bratovščine, Mohamed Badie, v resnici tisti, ki vodi državo, pa čeprav je Mursi uradno izstopil iz skupine.

V Kairu vladal kaos

Nekaj protestnikov je podrlo oder, zažgali pa so tudi dva avtobusa, s katerimi naj bi se pripeljali podporniki Muslimanske bratovščine. „Poskušali smo protestirati proti ustavodajni skupščini in Mursiju, ki v prvih 100 dneh vladanja ni naredil nič. Islamisti so nam protest onemogočili in zavzeli trg,“ je povedal eden od demonstrantov. „Danes so liberalci poskušali zatreti islamiste, ki so prišli izrazit svoje videnje. Trg je v lasti vseh Egipčanov in ne le ene skupine,“ pa se je glasil odgovor člana Muslimanske bratovščine.

Policija se v spor ni vmešavala, kar je sicer nenavadno. Egiptovska policija je namreč znana po svojem hitrem in neizprosnem ravnanju z demonstranti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.