Svet
15 ogledov

V Egiptu danes množični protesti

Egipt protesti tahrir Reuters
V Egiptu bodo danes po napovedih potekali množični protesti proti predsedniku Mohamedu Mursiju, ki je v četrtek razglasil spremembe ustave in si s tem močno razširil pristojnosti.

Protesti so predvideni po vsej državi, podporniki Mohameda Mursija pa so jih odpovedali, da bi se izognili morebitnim spopadom.

Na protestih zaradi Mursijevega dekreta sta doslej po poročanju tujih tiskovnih agencij umrla dva človeka, več kot 400 ljudi pa je bilo ranjenih. Protestniki so med drugim pred štirimi dnevi zasedli osrednji trg Tahrir v Kairu, kjer je danes pričakovati eno najodločnejših demonstracij.

Razširjena pooblastila, s katerimi si je Mursi med drugim zagotovil imuniteto pred vsakršnimi sodnimi postopki, naj bi se sicer februarja prihodnje leto, ko naj bi bila sprejeta nova ustava, iztekla. A kljub temu je odločitev predsednika razjezila številne Egipčane, vrhovni sodni svet, najvišje sodno telo v državi, pa ga je označil za nezaslišan napad na pravosodje.

Egiptovski predsednik se je sicer v ponedeljek zvečer sešel s sodnim svetom, na srečanju pa naj bi skušal razrešiti krizo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.