Svet
31 ogledov

V Egiptu izredne razmere in policijska ura

Dim nad trgom v Egiptu
1/5
Reuters
Egiptovske varnostne sile odstranile kamp protestnikov. Po podatkih Muslimanske bratovščine mrtvih najmanj 2220 ljudi, več kot 10.000 ranjenih, medtem ko oblasti trdijo, da je ubitih 278 ljudi. O morebitnih žrtvah med Slovenci ministrstvo nima podatkov, turisti zaenkrat mirni.

Egiptovske varnostne sile so prevzele "popoln nadzor" nad kairskim trgom Raba al Adavija, večjim od dveh protestniških taborov, na katerih so se v minulih tednih utaborili privrženci odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili varnostni viri. Spopadov tam naj bi ne bilo več.

Odstopil podpredsednik El Baradej

Po nasilnem posredovanju egiptovskih varnostnih sil proti protestnikom je Nobelov nagrajenec za mir Mohamed El Baradej odstopil s položaja podpredsednika države. Za ta korak se je odločil, ker, kot je pojasnil, ne more "nositi odgovornosti za odločitve, s katerimi se ne strinja".

Kot je dejal za televizijo Al Arabija, policiji protestniških taborov ne bi bilo treba odstraniti z nasiljem, saj vse možnosti za mirno rešitev še niso bile izčrpane.

"Žal bodo tisti, ki bodo imeli največ od tega, kar se je zgodilo danes, tisti, ki pozivajo k nasilju, skrajne skupine," piše v odstopni izjavi, ki jo je El Baradej poslal začasnemu egiptovskemu predsedniku Adliju Mansurju, med drugim pa jo objavil spletni portal Al Ahram.

Izredne razmere in policijska ura

Popoldan so razglasili izredne razmere, ki bodo v veljavi ostale vsaj mesec dni. Ravno tako so v številnih provincah, tudi v Kairu, razglasili policijsko uro, ki bo veljala med 19. in 6. uro zjutraj. 

Egiptovski začasni premier Hazem al Beblavi je sicer obljubil, da bodo izredne razmere odpravljene, kakor hitro bo to mogoče. Je pa pohvalil policijo za njeno "samozadržanost". "Varnostne sile smo prosili, naj delujejo s samonadzorom in to priložnost bi želel izkoristiti, da se zahvalim policiji za njeno izjemno zadržanost," je v nagovoru sodržavljanom na državni televiziji dejal premier. 

Obenem je vztrajal, da druge možnosti kot razbiti protestniška tabora, ki so jih na dveh kairskih trgih v minulih tednih vzpostavili privrženci odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, oblasti niso imele. "Država je morala ukrepati, da zagotovi varnost in duševni mir državljanov (...) V tem stanju kaosa ni bil možen noben gospodarski napredek."

Število žrtev medtem narašča, podatki pa se zelo razlikujejo.

Od nekaj sto do nekaj tisoč žrtev

Tiskovni predstavnik Muslimanske bratovščine Gehad al Hadad je prek Twitterja sporočil, da gre za "največji masaker od vojaškega udara" 3. julija, s katerim je vojska odstranila Mursija. Po prvotnih navedbah o 250 smrtnih žrtvah je sedaj po besedah Muslimanske bratovščine umrlo že 2200 ljudi, več kot 10.000 pa je bilo ranjenih.

Neodvisnega podatka o žrtvah ni, oblasti po poročanju britanskega BBC poročajo o 149 žrtvah, medtem ko Skynews zatrjuje, da so oblasti sporočile, da je umrlo 278 ljudi. To številko navaja tudi CNN, ki se sklicuje na poročanje lokalnih televizij. Po njihovih podatkih je umrlo 235 civilistov in 43 policistov, skupaj torej 278 žrtev.

Slovenski turisti zaenkrat mirni

Kot je za STA povedal Aleksander Gasser, ki dopustuje v Hurgadi, je stanje v tem priljubljenem počitniškem središču ob Rdečem morju povsem mirno.

"Predvsem domačini, pa tudi turisti z enim očesom po televiziji spremljamo dogodke v Kairu, a vendarle se nam zdi, da nam teh 400, 500 kilometrov in pet, šest ur razlike po cesti med prestolnico in letovišči na Rdečem morju daje neko varnost, da nam vsaj v tem trenutku ni treba skrbeti in še vedno pravzaprav brezskrbno uživamo tukaj, kar nas je Slovencev, počitnice," je povedal.

O pozivu MZZ zaenkrat še niso bili obveščeni, prav tako jih turistična agencija ni kaj posebej opozorila pred morebitno nevarnostjo. "Lahko pa, da se bo tudi to zgodilo. Vendar je tukaj sodelovanje med slovenskimi in lokalnimi vodiči odlično in mislim, da če bo do česa prišlo, da bomo tudi obveščeni," je še povedal Gasser za STA po telefonu iz Hurgade.

Vlaki ustavljeni, letala zamujajo

Egiptovske oblasti so zaustavile vlake na poti v Kairo in iz njega, s čimer želijo preprečiti vnovično zbiranje razgnanih protestnikov in širjenje njihovih akcij na obrobje mesta. Zaprte so tudi ulice okoli mednarodnega letališča v Kairu. Nekateri poleti zaradi potnikov, ki se težje prebijejo do letališča, že beležijo zamudo.

Nasilje se seli v druga mesta

Po vdoru v protestniška tabora se nasilje širi tudi v druga mesta. V Sohagu, mestu z veliko skupnostjo koptskih kristjanov, so do tal požgali cerkev. V južnem mestu Minja pa je v spopadih med policijo in Mursijevimi podporniki, ki so napadli policijsko postajo, umrlo osem ljudi. Tudi v Minji naj bi zagorelo več cerkva. Gre za povračilne ukrepe, saj je koptska cerkev v Egiptu podprla vojsko pri Mursijevi odstavitvi. V severnem mestu Aleksandrija so ob tem Mursijevi privrženci po poročanju BBC blokirali glavne ceste. Več sto pa se jih je zbralo pred uradom guvernerja v mestu Asuan na jugu države.

Privrženci odstavljenega egiptovskega vodje so že več kot en mesec s protesti in zasedbo dveh trgov v Kairu zahtevali, naj vojska vrne oblast Mursiju, ki ga imajo zaprtega na neznani lokaciji. Mursi je postal predsednik na volitvah junija lani, a se mu ni uspelo spopasti z gospodarsko krizo, pojavili pa so se tudi očitki, da želi okrepiti vladavino islama.

Komentarjev 4
  • privat 18:33 16.avgust 2013.

    egipt je prijatelj sama lepota...in če hočejo 1500 € ..je vredno vsakega penija.

  • devote 00:58 15.avgust 2013.

    duh je ušel iz steklenice... egipt danes in nikdar več...

  • sasquatch 17:59 14.avgust 2013.

    kdor da za egipt več kot 450€ je bumbar. pa pustimo last minute in fortuna variante... vsega tega dnarja ne želijo oz. ne dobijo oni, pač pa agencije. in če je nekdo butl al pa je to zanj drobiž, jim ga tudi da.