Svet
25 ogledov

V eksploziji en pirotehnik umrl

eksplozija, Knin, vojašnica Ivo Cagalj/PIXSELL
V nekdanji vojašnici v mestu Pađene blizu Knina je eksplodirala minsko-eksplozivna naprava. Ranjeni so bili trije, eden kljub operaciji ni preživel.

Iz bolnišnice so v popoldanskih urah sporočili, da je najhujše ranjeni pirotehnik kljub operaciji izgubil bitko za življenje, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani.

Do nesreče je prišlo nekaj pred 11. uro, ko so trije pripadniki hrvaške vojske območje nekdanje vojašnice Pađene čistili min in drugih eksplozivnih sredstev.

Potrdili nenadzorovano eksplozijo

Na hrvaškem obrambnem ministrstvu so potrdili, da je prišlo do nenadzorovane eksplozije minsko-eksplozivnega sredstva, ki je bilo skrito med visokimi rastlinami v skladiščnem kompleksu. Kot so dodali, so nesreče pirotehnikov žal del njihovega poklica.

Po neuradnih informacijah naj bi eksplodirali deli letalske kasetne bombe, t.i. "zvončići", je poročal Jutarnji list. Kot je spomnil, gre za del velikega arzenala nekdanje JLA, ki ga je hrvaška vojska zasegla v tem skladišču po operaciji Nevihta avgusta 1995.

Eksplozija že lani

Vojašnica Pađene se nahaja 12 kilometrov od Knina. Septembra 2011 je tam na območju vojaškega skladišča izbruhnil požar, v katerem je bilo popolnoma uničenih vseh 11 poslopij skupaj s približno 1800 ton različnih eksplozivnih naprav. V številnih eksplozijah je mnoga eksplozivna sredstva vrglo tudi več kilometrov stran, čiščenje območja pa še zmeraj poteka.

V nesreči leta 2011 ni bilo ranjenih, so pa iz okoliških vasic, v katerih živijo večinoma Srbi, takrat morali evakuirati več kot 200 ljudi.

Tudi avgusta lani je v tem bivšem vojaškem skladišču zaradi ekstremno visokih temperatur prišlo do vrste manjših eksplozij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.