Svet
23 ogledov

V eksploziji več deset mrtvih

Ranjenim so na pomoč priskočili pripadniki pakistanske vojske. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V samomorilskem napadu na severozahodu Pakistana je umrlo najmanj 43 ljudi, najmanj 90 je ranjenih.

Samomorilski napadalec se je razstrelil med pripadniki ljudstva Salarzai, ki so čakali na hrano. Napad v bajaurski regiji na meji z Afganistanom se je zgodil le dan po spopadu med talibani in varnostnimi silami v sosednji regiji, v katerem je umrlo 11 vojakov in 24 skrajnežev. Prav zaradi omenjenega spopada so bili ljudje prisiljeni zapustiti svoje domove ter poiskati pomoč. Na hrano je v času eksplozije čakalo okoli 300 ljudi.

"Naštel sem 40 trupel, a bo končna številka višja, saj je več huje ranjenih v kritičnem stanju,“ je ne dolgo po dogodku dejal predstavnik bolnišnice Dosti Rehman in dodal, da se bo število žrtev najverjetneje povečalo.

Napadalec je pred razstrelitvijo odvrgel nekaj ročnih granat, pravijo priče napada. "Najprej sta bili dve manjši eksploziji, po katerih so ljudje začeli iskati zatočišče. Le nekaj sekund kasneje je močno počilo in povsod so bila trupla,“ je dejal očividec Hussein Ahmed. Ali je bil napadlec moški ali ženska, še ni znano. Priče so povedale, da je sicer nosil burko, ki je tradicionalno žensko oblačilo.

Spopadi terjali več sto žrtev
Na območju ob pakistansko-afganistanski meji se število spopadov med skrajneži in vojsko povečuje. V dosedanjih spopadih je umrlo več sto skrajnežev, uničenih je bilo več njihovih oporišč, a se njihova moč ni zmanjšala. V seriji bombnih napadov je po vsej državi umrlo že več sto civilistov. Vojska ocenjuje, da bi za odstranitev skrajnežev iz regij Bajaur in Mohmand potrebovala najmanj šest mesecev. Ljudstvo Salarzai odkrito podpira oblasti pri pregonu skrajnežev in ima pomembno vlogo pri zbiranju sredstev v omenjenem boju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.