Svet
9 ogledov

V Ekvadorju bo napeto do petka

Nemiri so se začeli z nasiljem policistov, ki so nezadovoljni z novim zakonom o Žurnal24 main
Razmere v Ekvadorju zaradi nasilnih protestov se še niso umirile, zato so oblasti izredno stanje podaljšale do petka.

Preiskovalci medtem pregledujejo posnetke nemirov, ki v državi potekajo od četrtka, ko je na stotine policistov protestiralo proti novemu zakonu o znižanju plač. Na ulicah prestolnice Quito in tudi v nekaterih drugih mestih so izbruhnili neredi, pretrgane so bile prometne povezave, prišlo je tudi do ropanja trgovin.

Oblasti so odredile, da mora ulice namesto policistov varovati vojska, glavni cilj pa je vzpostaviti mir v državi, ki jo je zadnje dni pretresalo nasilje. "Vlada je zelo užaloščena zaradi nemirov, ki so nas pretresali zadnje dni. Kljub napetosti pa se stanje počasi umirja," je zatrdil predsednikov sekretar Alexis Mera.

Predsednik Correa, ki so ga demonstranti fizično napadli in se je prejšnji četrtek pred nasilneži zatekel v bolnišnico, od koder ga je rešila vojska, je nerede označil za poskus državnega udara in zatrdil, da nikakor ni šlo zgolj za plače. Zunanji minister Ricardo Patino je medtem s prstom pokazal na nekdanjega predsednika Lucia Gutierreza, ki je leta 2000 že sodeloval pri državnem udaru, ta pa je obtožbe že odločno zanikal.

Na obtožbe se je odzval tudi njegov brat Gilmar Gutierrez, ki je dejal, da je bilo vse inscenirano s strani predsednika in da nikakor ni šlo za državni udar. Po zadnjih podatkih so v nemirih umrli štirje ljudje – dva policista, vojak in neki študent. Okoli 200 ljudi je ranjenih, je še sporočil notranji minister Gustavo Jalkh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.