Svet
10 ogledov

V enem dnevu izdali 2.150 receptov

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Trije sarajevski zdravniki so v suspenzu, ker so v enem dnevu povprečno napisali 700 receptov za zdravila.

Direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje Sarajevskega kantona Kenan Crnkić je danes potrdil, da so suspendirali tri sarajevske zdravnike, ki so v enem dnevu povprečno napisali 700 receptov za zdravila. S tem so povzročili za 5.600 evrov stroškov zavodu, ki je lansko leto sklenil s slabimi štirimi milijoni evrov dolga.

Crnkić je na novinarski konferenci v Sarajevu povedal, da gre za prvi korak v boju proti sistemski korupciji v zdravstvu, je poročal Dnevni avaz na svoji spletni strani.

Pregledal 244 pacientov v enem dnevu

Med nadzorom, ki so ga uvedli prejšnji mesec zaradi preprečevanja nezakonitega delovanja zdravnikov in izgub v zdravstvu, so ugotovili neverjetno število izdanih receptov in pregledanih pacientov.

Zdravnik rekorder je v enem izmed sarajevskih zdravstvenih domov v enem samem dnevu izdal 51 receptov in pregledal 244 pacientov, kar pomeni, da je vsakih 40 sekund napisal recept, vsaki dve minuti pa pregledal pacienta.

Drugi zdravnik je napisal 749 receptov in imel 212 pacientov, medtem ko je tretji napisal 650 receptov za 205 pacientov, je povedal Crnkić. Dodal je, da so zdravniki v sodelovanju z lekarnami tudi ponarejali recepte.

V enem dnevu oškodovani za 5.600 evrov

Na ta način so v enem dnevu zavodu povzročili za več kot 5.600 evrov stroškov. Čezmerno izdajanje subvencioniranih zdravil je eden izmed vzrokov kopičenja izgub, ki grozi s kolapsom zdravstvenega sistema v Sarajevskem kantonu.

Kot je še dejal Crnkić, so zaradi izgub vprašljive plače vseh zaposlenih v zdravstvu v kantonu, saj je 5.600 evrov več kot sedem mesečnih zdravniških plač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.