Svet
14147 ogledov

EU na okope z jasnim sporočilom Putinu: Jok, brate ...

Rafinerija nafte Profimedia
Na izrednem zasedanju evropskih ministrov brez slovenskega ministra dogovor o enotnih korakih, da zaradi Rusije naslednjo zimo EU ne ostane na hladnem.

Kljub polemikam pred začetkom izrednega vrha v Bruslju je zaključek sestanka ministrov, odgovornih za energetiko, deloval precej bolj enotno. A današnji dogovor se nanaša le na plin, najtršega oreha, odvisnosti EU od ruske nafte, pri katerem je Madžarska zagrozila z vetom, niso strli. 

Predsedujoča ministrskemu svetu, francoska ministrica za ekološko tranzicijo Barbara Pompili, je zagotovila, da so se članice poenotile v ukrepih, na podlagi katerih bo povezava zmanjšala izpostavljenost na dobavo ruskega plina.

Priznala je, da EU ni sposobna nadomestiti celotnih količin v primeru, da bi Rusija pred prihodnjo zimo povsem ustavila dobavo plina članicam. V ta namen morajo povezava sprejeti številne ukrepe, s pomočjo katerih bo mogoče diverzificirati energente in tudi izboljšati energetsko učinkovitost. Eden od zelo pomembnih orodij pa bo skupna platforma, prek katere bodo članice v prihodnje nabavljale plin od drugih ponudnikov.

Šesti sveženj sankcij proti Rusiji je v pripravi, a o tem danes niso razpravljali. Razprava o novih sankcijah se bo nadaljevala še ta teden.

O svežnju, ki naj bi vključeval tudi embargo na nafto, naj bi sicer v sredo razpravljali stalni predstavniki držav članic pri uniji, so za STA povedali viri pri EU.

Plačila z rublji ne bo!

"Rusija ni zanesljiv dobavitelj," pa je zadnje dogodke, ko je Moskva pred dnevi enostransko prekinila dobavo plina članicama Poljski in Bolgariji, komentirala komisarka za energetiko Kadri Simson. Rusko podjetje Gazprom je dobavo plina ustavila potem, ko sta državi zavrnili plačevanje v rubljih, kar po novem od evropskih strank zahteva Moskva.

Po mnenju komisarke se je Evropa znašla v ključnem trenutku, vsaka izmed članic pa je lahko naslednja ruska žrtev ustavitve dobave navkljub sklenjenim pogodbam. Najmočnejši ukrep proti temu je solidarnost članic in skupno nastopanje, je poudarila. 

Med ključnimi nalogami, ki jih imajo članice, je izpopolnitev zalog v skladiščih vsaj na 80 odstotkov pred prihodnjo zimo. Poleg tega je treba bolje izkoristiti obstoječe plinovode. Komisija bo v prihodnjih tednih članicam pripravila natančnejša navodila, med drugim bodo velik poudarek dali na varčevanju z energijo. Države bodo lahko posegle tudi po različnih finančnih mehanizmih, s katerimi bodo omilile skoke cen. 

Evropska komisija je dala tudi jasen signal vsem evropskim energetskim podjetjem, da plačevanje z rublji, kot to zahteva Rusija, ne pride v poštev. "To bi bila kršitev sankcij," je bila jasna komisarka.

plinovod | Avtor: Profimedia Profimedia

V zraku veto Madžarske

Države članice pa so očitno še vedno neenotne glede embarga na uvoz ruske nafte. Temu najglasneje nasprotuje Madžarska, medtem ko se za to močno zavzema Poljska. Nemčija in Avstrija pa sta omilili svoje stališče in sta pripravljeni sprejeti embargo.

Madžarska je zagrozila, da bo z vetom preprečila uvedbo sankcij Evropske unije na uvoz ruskega plina in nafte. Vodja kabineta predsednika vlade Viktorja Orbana Gergely Gulyas je v nedeljo zvečer na madžarski televiziji poudaril, da nikoli ne bodo podprli tovrstnih sankcij.

Slovenija brez predstavnika aktualne vlade 

Komisija naj bi sicer že šesti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki naj bi vključeval tudi embargo na nafto, predstavila v prihodnjih dneh.

Današnjega izrednega zasedanja se ni udeleževal nihče od ministrov ali državnih sekretarjev odhajajoče slovenske vlade Janeza Janše. Slovenijo je zastopala namestnica stalnega predstavnika pri EU Tamara Weingerl Požar.

Glede na seznam sodelujočih le še Nizozemska in Estonija nista poslali vladne delegacije. Vse ostale države so predstavljali ministri, pristojni za energetiko, Italijo pa državni sekretar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 63
  • optimist11 17:26 03.maj 2022.

    Vse se draži zaradi borz, predvidevanj...Elektrika , nafta, plin ...vse se pridobiva na isti način in z istimi stroški. To se pravi, da je potrebno umetno ustvariti konflikte in na račun njih dvigovat cene. BP še ni imel tako visokega ...prikaži več dobička. Vsa vodstva v EU in po svetu delajo samo v korist kapitala. In na kraju bomo ugotovili, da ta KORDEŽ ni ravno tako zaostal, kot bi ga radi prikazali.

  • Avatar _lolekbolek_
    _lolekbolek_ 06:41 03.maj 2022.

    "Jok, brate..." ... se prav vidi, da pupmate ljudi, da bodo rekli, da to kar počne EU in evropska komicija, da je prav.

  • breacker 22:17 02.maj 2022.

    Energenti pač ne morejo biti poceni, ker vojna stane pa še "kovid" bonbončke in dodatke odplačujemo. Tule je pa o vojni malo drugače: https://www.rtvslo.si/svet/evropa/ukrajinska-cistka-izdajalcev-ki-podpirajo-rusijo/625885