Svet
10 ogledov

"V Evropi ne bo rasti vsaj še pet let"

Paul Polman, izvršni direktor britansko-nizozemske multinacionalke Unilever, ki Žurnal24 main
London. Preden se bo pokazala opaznejša gospodarska rast v Evropi in ZDA, utegne miniti pet let, meni izvršni direktor multinacionalke Unilever Paul Polman.

Ampak za te trge po njegovem "ni panike", saj so se usmerili na rastoče trge. Sicer se Polman nima za pesimista, ampak za "realističnega optimista". Z več kot 50-odstotnimi prihodki iz rastočih trgov, kjer je Unileverju v prvi polovici letošnjega leta prodaja narasla za več kot deset odstotkov, ima precej razlogov za zadovoljstvo. Z ustvarjenimi 1,15 milijarde evri čistega dobička v drugem četrtletju je britansko-nizozemska družba presegla celo pričakovanja analitikov.

Rastoči trgi so se izognili krizi

Unileverjevi rastoči trgi v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki so se "oddvojili" od razvitih gospodarstev, je povedal Polman. Ti trgi so razvojni motor. Za politike z obeh strani Atlantika – ki si prizadevajo odstraniti davčne stimulacije in zmanjšati zadolževanje, ne da bi spet prizadeli gospodarstvo – so kazalniki s strani potrošnikov slabi. To pomeni, da dobe stalnega potrošništva, ki je poganjalo ameriško in britansko gospodarstvo v zadnjem desetletju, še dolgo ne bo na vidiku. "Naš posel poganjata raven zaposlenosti in zaupanje potrošnikov. V Evropi bo težko znižati brezposelnost pod 10 odstotkov," je še povedal Polman.

Novi izdelki še premamijo
Všečni novi izdelki so še vedno pomemben del prodajne rasti na trgih v razvoju, zato so proizvajalci potrošniškega blaga usmerili več sredstev za oglaševanje – da bi zvabili nakupovalce. Še vedno pa za multinacionalke ostajajo pomembni tudi "tradicionalni" trgi. Njihovi novi izboljšani izdelki naj bi nagovarjali potrošnike tako na razvitih trgih kot na tistih v razvoju. "Ljudje hočejo izbiro, hočejo nekaj boljšega," še ugotavlja Polman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.