Svet
11 ogledov

V Evropi popolna prepoved kajenja?

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov John Dalli se zavzema za prepoved kajenja na vseh javnih mestih v Evropi.

Dalli si poleg popolne prepovedi kajenja v javnih prostorih želi zmanjšati tudi količino nikotina v cigaretah in prepovedati njihovo reklamiranje v trgovinah in supermarketih. V intervjuju za nemški Die Welt je Dalli napovedal mnogo odločnejše ukrepe proti kajenju in dejal, da Evropska komisija že pripravlja novo zakonodajo, ki jo bo predstavila prihodnje leto.

"Zaradi višje stopnje obolevnosti kajenje negativno vpliva tudi na gospodarstvo in manjšo produktivnost ter vsako leto obremenjuje zdravstvo za več milijard evrov," je Dalli povedal za časnik. Povedal je še, da zaradi posledic kajenja vsako leto umre okoli 650 tisoč Evropejcev.

Manj privlačne embalaže
Dalli je še dejal, da si poleg zmanjšanje strupenih snovi v cigaretah prizadeva tudi za čim bolj dolgočasne in enolične embalaže za cigarete, ki bi bile manj privlačne za kupce. Po njegovem mnenju bi morali na embalažah bolj opozarjati na nevarnost kajenja in kupce posvariti na vse škodljive sestavine v cigaretah. Dalli je odločitev Velike Britanije o prepovedi razstavljanja tobačnih izdelkov in prodaje v trgovinah z letom 2011 označil za zgledno, obenem pa si prizadeva, da bi tudi v vseh drugih evropskih trgovinah prenehali reklamirati cigaret.

Ulice brez kadilcev?
Dalli je v intervjuju še dejal, da si prizadeva za popolno prepoved kajenja na vseh javnih mestih. "Ne vem, zakaj bi morali biti vogali ulic, kjer stojijo najpopularnejši bari in šotori na različnih sejmih, izjema. Navsezadnje kajenje ne ogroža samo kadilcev, temveč tudi tiste, ki ne kadijo, pa morajo cigaretni dim kljub temu vdihavati," je dejal Dalli.

Statistični podatki komisije kažejo, da kadi 30 odstotkov Evropejcev, od tega 35 odstotkov mladih, ter da je tobak v Evropski uniji največji povzročitelj smrti, ki bi jih bilo sicer mogoče preprečiti. V EU to področje zdaj ureja direktiva o tobačnih izdelkih, sprejeta leta 2001. Določa najvišje možne količine substanc v cigaretah, kot so nikotin, katran in ogljikov monoksid, ter od proizvajalcev zahteva, da tobačne izdelke opremijo s pisnimi opozorili o vplivu na zdravje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.