Svet
16 ogledov

V Evropi več nestrpnosti

Zapleti z nosečnostjo so zahtevali življenja 350 tisoč žensk po svetu, piše v za Žurnal24 main
Poročilo. Amnesty International: Milijoni prikrajšani pri dostopu do sodišč.

“Lansko leto je sicer predstavljalo mejnik za mednarodno pravičnost, a se zaradi politike moči na globalni ravni povečujejo razlike pri doseganju pravičnosti,” je osnovna ocena najnovejšega poročila Amnesty International (AI), ki ga danes predstavljajo tudi v Ljubljani.

Opravičilo za izbrisane
“Milijoni so prikrajšani pri dostopu do pravice. To pomeni, da se ne zagotavlja odgovornost za kršitve človekovih pravic, žrtve pa so prikrajšane za pravico, resnico in zadoščenje,” je za Žurnal24 povedala predsednica AI Slovenija Nataša Posel.

Veliki omahujejo

Mednarodno kazensko sodišče. Kar 81 držav od 192 ni pristopilo k temu sodišču, med njimi je sedem iz skupine G20, najbogatejših držav.

"Številne članice G20 ne izpolnjujejo obljub. Države, ki se potegujejo za globalno voditeljstvo, imajo posebno odgovornost, da postavijo zgled," navaja AI.

V poročilu se je skupaj s še 159 državami znašla tudi Slovenija; zaradi izbrisanih in diskriminacije Romov.

"Sicer je marca letos (poročilo AI se nanaša na lani, op. a.) Slovenija z zakonskimi spremembami storila korak naprej pri izbrisanih – še vedno ne vključujejo otrok izbrisanih, ki so rojeni v tujini in ki so jim starši umrli; prav tako ne omenjajo drugih dedičev umrlih ljudi,"
opozarja Poselova, ki se zavzema tudi za javno opravičilo za izbris. 


Romi brez pitne vode
V poročilu AI opozarja tudi na nizko vključenost romskih otrok v vrtce; kar 30 odstotkov Romov v naseljih pa še nima dostopa do pitne vode. Romi so diskriminirani tudi pri zaposlitvi in v vsakdanjem življenju, ugotavlja Poselova.

Nespoštovanje civilistov
Raziskave AI kažejo na mučenje ali drugo grdo ravnanje v najmanj 111 državah, nepoštena sojenja v najmanj 55 državah, omejevanje svobode govora v najmanj 96 državah in zaprte zapornike vesti v najmanj 48 državah.

Za navzkrižja je bilo značilno neusmiljeno nespoštovanje civilistov; v Evropi in Srednji Aziji pa je AI ugotovil ostro povečanje rasizma, ksenofobije in nestrpnosti. "Zožil se je prostor za neodvisne glasove in civilno družbo," še ugotavlja AI.

CELOTEN POGOVOR Z NATAŠO POSEL SI PREBERITE V POVEZAVI.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.