Svet
1059 ogledov

V Evropi vrtoglave številke, obeta se premeščanje bolnikov

Otrok Epa
Ob nadaljnjem naraščanju števila novih okužb z novim koronavirusom v Evropski uniji poteka razprava o premeščanju bolnikov s covidom-19 med članicami.

V Sloveniji trenutno ni potrebe po tem, zagotavljajo na ministrstvu za zdravje. V evropskih državah se sicer nadaljuje tudi zaostrovanje ukrepov, v celotni Franciji je znova v veljavi karantena.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek po virtualnem vrhu EU napovedala, da bodo namenili 220 milijonov evrov pomoči za čezmejno premeščanje bolnikov s covidom-19, da bi preprečili zlom zdravstvenih sistemov v nekaterih članicah unije.

V komisiji so danes pojasnili, da naj bi s temi sredstvi poskušali uresničiti tri cilje - poleg premeščanja bolnikov še financiranje stroškov uvoza medicinske opreme iz tretjih držav v EU in za transport zdravstvenih ekip. Povedali so tudi, da nekaj prošenj za premeščanje bolnikov že imajo, sporočajo s Slovenske tiskovne agencije (STA).

Na Češkem se stanje umirja

O prvih znakih upočasnjevanja širjenja koronavirusa poročajo iz Češke, kjer so še v sredo zjutraj poročali o rekordnih več kot 15.000 novih okužbah v zadnjem dnevu, zdaj pa je to število začelo upadati. Tamkajšnji parlament je izredne razmere v državi danes podaljšal do 20. novembra.

Iz več drugih evropskih držav pa so danes znova poročali o dnevnem rekordu novih okužb s koronavirusom. V Avstriji so jih potrdili 5627, s čimer je ta številka prvič presegla 5000. Na Poljskem so jih zabeležili 20.629 in tako že četrti dan zapored podrli dnevni rekord.

V Nemčiji pa so prvič presegli 18.000 okužb v enem dnevu, potrdili so jih pri 18.681 ljudeh. Inštitut Roberta Kocha je objavil tudi posodobljen seznam rizičnih območjih, na katerem je po novem celotna Slovenija.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah potrdili 2772 novih okužb z novim koronavirusom, kar so zgolj štirje primeri manj od rekorda. Od četrtka je umrlo še 20 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije spomladi. V hrvaških bolnišnicah je danes prvič več kot tisoč covidnih bolnikov.

Na Madžarskem pa so v zadnjem dnevu potrdili 3286 novih okužb s koronavirusom, umrlo je še 65 bolnikov s covidom-19. Madžarski premier Viktor Orban je ob tem napovedal, da bi država lahko prvo pošiljko cepiva proti covidu-19 prejela konec decembra ali v začetku januarja. Januarja naj bi tako cepili kronične bolnike in starejšo populacijo. Cepivo za množično cepljenje pa naj bi prispelo aprila, je dodal.

O novem dnevnem rekordu so poročali tudi iz ZDA, kjer so prvič od izbruha epidemije v 24 urah potrdili več kot 90.000 novih okužb z novim koronavirusom. V državi, kjer število okužb narašča od sredine meseca, so v četrtek zvečer poročali o 91.295 okužbah v enem dnevu.

Doslej so v ZDA potrdili največ okužb v pandemiji na svetu, skoraj devet milijonov. V 24 urah je umrlo še 1021 bolnikov s covidom-19, skupno 228.625, kar je prav tako največ smrti na svetu zaradi koronavirusne bolezni 19.

ZDA so krivdo za širjenje koronavirusa že večkrat od izbruha pandemije pripisale Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in napovedale tudi izstop iz nje.

Ministri EU za zdravje so v luči teh okoliščin danes govorili o osnutku sklepov o vlogi EU pri krepitvi WHO. V EU sicer priznavajo pomembno vlogo te organizacije, a ob tem izpostavljajo potrebo po bistvenem izboljšanju njenega delovanja in zmogljivosti. Pandemična kriza je namreč osvetlila razpoke v sistemu, tudi razlike med pričakovanji članic organizacije in dejanskimi zmogljivostmi. EU si bo prizadevala za učinkovitejšo, preglednejšo in vplivnejšo WHO, je poudaril nemški zdravstveni minister Jens Spahn.

V Sloveniji ni potrebe po premeščanju

Državna sekretarka na slovenskem ministrstvu za zdravje Tina Bregant je po virtualnem zasedanju ministrov EU zagotovila, da v Sloveniji v tem hipu ni potrebe po premeščanju bolnikov s covidom v druge članice EU. Več o današnjih besedah Bergantove v spodnjem prispevku.

Covid-19: UKC Maribor Slovenija Zdravje Dobra novica: "Nakazuje se trend, da so ukrepi prijeli"

"Kader je problem, a to ne pomeni, da ne bomo zmogli. Mislim, da bomo zmogli. Za zdaj tudi številke kažejo, da se bo dalo obvladovati, če ne bo dodatnega večjega zbolevanja zdravstvenega kadra," je še povedala Bregantova.

EU si prizadeva tudi za enoten pristop k cepljenju. Do cepiva je po besedah Bregantove verjetno še kar nekaj mesecev, testiranje v okviru evropske agencije za zdravila pričakuje konec januarja, kar pomeni, da je mogoče govoriti o cepljenju v marcu ali aprilu. Predvideno je, da se bo v vsaki članici cepilo enak delež prebivalstva in da bodo enaka merila za prednostne skupine.

Na vprašanje, zakaj niso oblasti v Sloveniji in tudi po vsej Evropi od marca storile več za zagotovitev ustreznih zdravstvenih zmogljivosti, pa Bregantova odgovarja, da se to sprašujejo predvsem ljudje, ki ne delajo v zdravstvu in v prvih bojnih linijah.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je sicer ravno danes izrazil zaskrbljenost, da bi lahko v nekaterih evropskih državah zaradi porasta okužb zmanjkalo postelj na intenzivnih oddelkih bolnišnic. Skrbijo jih predvsem države in regije, kjer spomladi niso imeli velikega števila okužb in bi bile lahko zato slabše pripravljene. Zato so vse države pozvali, naj povečajo zmogljivosti v bolnišnicah in na intenzivnih oddelkih.

Bregantova je povedala še, da so ministri današnje zasedanje začeli s kratkim poročilom ECDC, ki kaže strm porast okužb v vseh državah v Evropi, pri čemer pa se vseeno v nekaterih, podobno kot v Sloveniji, nakazuje možnost, da so poostreni ukrepi začeli delovati.

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Direktor bolnišnice: Dogajanje nas je prehitelo, tega nismo pričakovali

 

Komentarjev 2
  • Laznivi 19:47 30.oktober 2020.

    Se noben jugoviški paglavec ni komentiral da korone ni ,da je vse zarota ,da bodo bolnike vozili okrog po drzavah da jim ugradijo cipe...kje ste zarotarske ovcice ? Ste koncno spregledali da se gre zares ali ste ze vsi pijani kot vsak dan ?