Svet
64 ogledov

V Evropi zasegli za 230 milijonov evrov ponaredkov živil

nakupovalni voziček Profimedias
Europol in Interpol sta v skupni operaciji zasegla za 230 milijonov evrov ponaredkov živil, ki bi bila lahko tudi zdravju nevarna.

V operaciji Europola in Interpola so sodelovali preiskovalci iz 61 držav. Preiskovalci so zasegli skoraj 10.000 ton ter več kot 26 milijonov litrov različnih živil. Tolpe so proizvajale ponaredke vsakdanjih živil, kot so mineralna voda, oljčno olje in jušne kocke, pa tudi luksuzne proizvode, kot sta vino in kaviar. 

Europol je ob tem opozoril, da so nekateri ponaredki lahko nevarni zdravju. V Nemčiji so denimo odkrili prevaro z oreščki, ki bi bila lahko usodna za alergike. V 1300 kilogramih mletih lešnikov je bilo osem odstotkov arašidov, ki pogosto povzročajo alergije. V 500 kilogramih lešnikove paste pa so našli do 45 odstotkov indijskih oreščkov.

Prepakirali izdelke pred iztekom roka

Na Portugalskem so v eni od opuščenih tovarn našli več kot 310.000 konzerv sardin v paradižnikovi omaki, ki so jih nepridipravi tik pred iztekom roka uporabnosti prepakirali in pri tem niso upoštevali higienskih predpisov. Ribe so bile namenjene tako za izvoz kot za prodajo v EU. V Španiji pa so zasegli 530 kilogramov rakov, ki niso bili primerni za uživanje.

V operaciji so odkrili tudi ponaredke živil znanih znamk, ki sicer niso bili nevarni zdravju - v Franciji jušne kocke, v Italiji mineralno vodo.

Operacija Opson VI je potekala od decembra lani do marca letos. V njenem okviru so izvedli okoli 50.000 inšpekcij, v katerih so sodelovali policisti, cariniki, živilski inšpektorji in podjetja.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
 • Božidar Dinič 18:31 25.april 2017.

  a naše špiletičke ni bilo zraven tota je bla pa res taprava

 • Avatar praufo
  praufo 18:25 25.april 2017.

  hrana je tržno blago in povsod kjer se trži na veliko, je mnogo ponaredkov, to je povsem jasno, razen ministrov, ki naj bi kao zagovarjali samo oskrbo oz. lokalno potrošnjo, kjer je možna večja kontrola, ampak politiki delajo za denar ...prikaži več in jih kaj malo briga ... seveda pa najbrž ne konzumirajo sardin iz konzerv

 • Avatar praufo
  praufo 18:22 25.april 2017.

  danes se seveda s kemijo naredi kakršenkoli okus, in to zadostuje jeziku, kjer je "mejna kontrola" in zavedamo se nekega okusa, od tam naprej pa ni važno, notranji organi delajo podzavestno, prevsem pa bakterije v črevesju in tu nastane problem ...