Svet
16 ogledov

V Evropskem parlamentu izbrali novega predsednika

Antonio Tajani pričakuje tedensko vinjeto za deset evrov. Žurnal24 main
Novi predsednik Evropskega parlamenta je postal Italijan Antonio Tajani. Tik pred začetkom glasovanja o novem predsedniku je v Evropskem parlamentu nastala nova koalicija.

Postopek izbiranja novega predsednika Evropskega parlamenta se je začel s presenečenjem: kandidat tretje največje politične skupine v parlamentu ALDE Guy Verhofstadt je umaknil svojo kandidaturo. Tik pred začetkom glasovanja sta namreč politični skupini EPP in ALDE sklenili koaliciji in tako odprli pot k zmagi kandidatu EPP, Antoniu Tajaniju.

Tajani je zmagal v četrtem krogu, zadnjem krogu, ko je dobil 351 glasov, za najnočnejšega kandidata, Giannija Pittelo iz S&D pa je gladovalo 282 poslancev. Veljavnih je bilo 633 oddanih glasovnic, kar pomeni, da bi za zmago zadostovalo 317 glasov.

Tajani bo nasledil Martina Schulza. Shulz se za mesto predsednika ni potegoval, saj bo kandidiranl na nemških volitvah.

Kandidat s črnim madežem

Zmaga Tajanija, nekdanjega Berlusconijevega sodelavca, je nekolikšno presenečenje, saj je Tajani veljal za kandidata s črnim madežem. Nekdanji evropski komisar za industrijo je bil namreč   tarča kritik, da se ni ustrezno odzval na opozorila glede goljufij pri testiranju izpustov, ki so sprožile afero dieselgate ali Volkswagen. Italijanu se očita, da ni ravnal odgovorno, a sam pravi, da ni vedel ničesar o problemih s testiranjem avtomobilskih izpustov.

Od Slovenije zahteval spremembe vinjet

Slovencem se je Tajani najbrž najbolj vtisnil v spomin kot komisar za promet, ki je zahteval in dosegel spremembe prvotnega slovenskega sistema polletnih in letnih vinjet. V senci kritik, da ga vodijo italijanski interesi, je vztrajal, da je slovenski sistem vinjet nepravičen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.