Svet
2 ogledov

V Franciji dan solidarnosti

Zborovanja v spomin na 17 žrtev terorističnih napadov.
1/4
EPA
Na shodu v znak solidarnosti z žrtvami terorističnega napada na francoski satirični tednik Charlie Hebdo se je danes po navedbah organizatorjev samo na ulicah Pariza zbralo od 1,3 do 1,5 milijona ljudi, množična zborovanja so zabeležili tudi drugod po Franciji.

Po najnovejših podatkih, ki jih je objavila francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na zbrane podatke po vsej državi, je na ulice po Franciji skupaj prišlo okoli 3,3 milijona ljudi.

Francosko notranje ministrstvo je ob tem sporočilo, da gre za "dogodek brez primere" in da uradne ocene o številu udeležencev "ni mogoče podati", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Shode solidarnosti so pripravili tudi drugod po Franciji in po svetu. V Berlinu se je zbralo okoli 18.000 ljudi, v Bruslju 20.000, na Dunaju pa okoli 12.000 ljudi.

Pariz je danes prestolnica sveta, je dejal francoski predsednik Francois Hollande v nagovoru članom vlade, ki so se pred udeležbo na popoldanskem množičnem shodu proti terorizmu v Parizu zbrali v Elizejski palači. "Vsa država se bo dvignila," je dodal Hollande, ki se mu bo po napovedih na shodu pridružilo več kot milijon ljudi, tudi številni svetovni voditelji, ki jih je danes že sprejel.

Na Hollandovi levi sta na pohod, ki se ga udeležujejo tudi svojci ubitih v napadih, med drugimi krenila nemška kanclerka Angela Merkel in palestinski predsednik Mahmud Abas, na njegovi desni pa izraelski in britanski premier Benjamin Netanjahu in David Cameron. Prišel je tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Cameron je pred začetkom shoda menil, da bo nasilje skrajnežev svet ogrožalo še mnogo let. "V Britaniji se soočamo z zelo podobno grožnjo, grožnjo fanatičnega ekstremizma," je dejal.

Italijanski premier Matteo Renzi pa je dejal, da je Evropa močnejša kot strah, v Parizu pa so se zbrali, da bi skupaj poslali sporočilo, da bo Evropa zmagala v boju proti terorizmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovenska solidarnost s Francijo

V Pariz sta dopoldne prispela tudi premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec.

Cerar je za časnik Delo v Parizu poudaril slovensko solidarnost s Francijo. "Nasilja se ne sme povezovati z religijo, narodom, raso," je dejal. Obenem je zagotovil, da v Sloveniji ni tovrstne večje grožnje.

Erjavec je po drugi strani izpostavil, da bi morala biti v obsodbi terorizma mednarodna skupnost enotna in solidarna. "Nobena država ni v celoti imuna na tovrstne grožnje, zato mora biti odgovor nanje prav takšen," meni Erjavec.

 

Komentarjev 3
  • URIAH HEEP 05:56 12.januar 2015.

    Mah hinavci na kupu, medtem pa vojaki teh držav pobijajo prebivalce po svetu oz zatirajo prebivalce v Afriki, ker so se uprli okupatorjem ni jm je dovolj izkoriščanja-diamanti v Sierri Leone.

  • URIAH HEEP 05:53 12.januar 2015.

    Na tretji slike se lepo vidi naročnike "false flag" attackov v prvi vrsti.Tale "Benji" bo verjetno kar pravi za vse tole.Medtem, ko po svetu daje govore proti terorizmu, odzadaj financira le te v svoji bolnišnicah zdravi plačane člane ...prikaži več ISIS skupine, zraven ravna Palestino z zemljo...Vrlina od človeka, večina ostalih pa je malenkost za njim-po vrlinah.

  • dragec 17:39 11.januar 2015.

    ka jpa solidarnost z 2000 ubitih afričanov? Ali si res manj vredni od 12 Evropejcev?