Svet
92 ogledov

V Franciji delavcem ni več potrebno brati e-pošte

Računalnik Profimedias Fotografija je simbolična.
Francoski delavci si lahko nekoliko oddahnejo, saj je danes stopila v veljavo pravica do 'odklopa'.

Zaposleni v Franciji v srednje velikih in velikih podjetjih imajo odslej pravno podlago, da jim izven delovnega časa ni več potrebno brati e-pošte. Podjetja z več kot 50 zaposlenimi bodo morala vzpostaviti pravila dobrega obnašanja, med katerimi bodo navedene ure, ko njihovemu osebju ne bo več potrebno brati službene e-pošte ali odgovarjati nanjo. 

Zagovorniki zakona so opozarjali, da delodajalci često zahtevajo od zaposlenih, naj spremljajo službeno korespondenco izven delovnika, na ta način pa niso bili pravično plačani za nadurno delo. Hkrati ta praksa stalne povezanosti s službo vodi do stresa, izgorelosti, težav s spanjem in slabih medsebojnih odnosov, povzema BBC. 

Nekatera podjetja so že pred časom stopile v bran delavcev in prostovoljno sprejela ukrepe proti e-pošti. Koncern Daimler je denimo zaposlenim, ki so odhajali na počitnice, v programih za e-pošto poleg standardnega načina samodejnega odgovora o odsotnosti omogočil tudi možnost, da se v času dopusta avtomatsko briše vsa prispela e-pošta.

Zaradi sprememb polne ulice protestnikov

Gre za edini zakon iz obsežne delovne reforme, ki lansko pomlad ni sprožil množičnih protestov na ulici. Ostala zakonodaja je namreč omogočila delodajalcem, da lažje odpuščajo in najemajo nove delavce, kar je sprožilo hud revolt, ki pa ni pomagal.

V Franciji sicer od leta 2000 delovni teden traja le 35 ur. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.