Svet
29 ogledov

V Franciji o prepovedi prostitucije

Prostitutka na Promenade des Anglais v francoskem mestu Nice, 2002. Reuters
Kazni za tiste, ki bi plačali za spolne usluge, bi bile denarne in celo zaporne. Spodnji dom francoskega parlamenta je zaenkrat potrdil le resolucijo, ki usmerja zakonodajalce.

Francija je znana po svoji dolgi zgodovini svobodnih nazorov v zvezi s spolnostjo. V prostitucijo se pogosto zapletajo tudi zelo vidni predstavniki političnega in družbenega življenja – odmeven je bil škandal nekdanjega vodilnega v Mednarodnem denarnem skladu Dominiquea Strauss-Kahna. Korak proti omejevanju liberalne ureditve področja prostitucije je tako za večino presenetljiv.

Francija brez prostitucije?

Po poročanju spletnega portala televizijske mreže France24 je v spodnjem domu Narodne skupščine predlog resolucije sestavila komisija s predstavniki iz različnih političnih strank. Če bo predlog v nadaljnji proceduri deležen zadostne podpore in bo tudi končni zakon izglasovan, bi utegnile stranke prostitutk po svojem plačilu za spolni odnos plačati še najmanj tri tisoč evrov kazni in v najslabšem primeru odsedeti polletno zaporno kazen. V resoluciji sicer poudarjajo, da naj bi Francija težila k družbi brez prostitucije in da spolnih uslug ne bi smeli šteti za poklicno dejavnost.

Kriminalizacija s podporo vladajoče stranke

Predstavnik vladajoče stranke UMP in član omenjene komisije, Guy Geoffroy, je izjavil, da bi resolucija morala biti pomemben simboličen korak v boju proti prostituciji. Ob tem je navedel, da naj bi bilo devet od desetih prostitutk žrtev trgovine z ljudmi. Kot argument za končanje zakonite prostitucije je navedel še s to dejavnostjo povezane posle, kakršen je denimo vodenje javne hiše, ki pa je že zdaj nezakonito. Prav tako je že zdaj prepovedano plačevanje za spolne usluge mladoletnim osebam.

Kriminalizacijo zahteva tudi skupina Fondation Scelles, ki se bori proti trgovini z ljudmi, njen predstavnik Yves Charpenel pa dvomi, da bi lahko zakon, ki bi prostitucijo prepovedal, sprejeli s potrebno večino. Meni namreč, da poslanci, ki podpirajo resolucijo, končnega zakona ne bi podprli.

Protest prostitutk v Lyonu | Avtor: Reuters Reuters

Prostitutke odločno proti prepovedi

Skupine delavk in delavcev, ki se preživljajo z nudenjem spolnih uslug, menijo, da je predlog napad na njihove pravice, zato so v torek pred Narodno skupščino pripravile protest. Kot je še poročala France24, je več ducatov prostitutk in njihovih podpornikov svoje ogorčenje izražalo s transparenti in zakritimi obrazi, prepričani pa so, da bi kaznovanje njihovih klientov prostitutke postavilo v še slabši in podrejeni položaj. Sarah-Marie Maffesoli, ki zastopa skupino zaposlenih na področju spolnih uslug Strass, meni, da bi z morebitnim sprejemom zakona ogrozili zdravje, varnost in preživetje številnih delavk in delavcev, ki nudijo svoje spolne usluge. Zato organizacija zakonodajalce poziva, da zakon o prepovedi prostitucije zavrnejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.