Svet
9 ogledov

V Franciji odprli pot istospolnim

Homoseksualnost Shutterstock
Francoski senat je danes potrdil zakon, ki odpira pot istospolnim porokam in posvojitvam otrok s strani istospolnih parov. Pred dokončno potrditvijo bo o njem vnovič glasovala narodna skupščina, kjer pa je kljub množičnim protestom v zadnjih mesecih pričakovati vnovično podporo.

Glasovanje z dvigom rok je v senatu sledilo dober teden dni po začetku burne razprave. Zakon je bil sprejet v enaki obliki, kot ga je spodnji dom parlamenta, narodna skupščina, potrdil 12. februarja.

Zakon predstavlja prvo družbeno reformo, ki se je je ob prihodu na oblast lotila socialistična vlada predsednika Francoisa Hollanda. Ministrica za pravosodje Christiane Taubira se je po glasovanju zahvalila vsem, ki so glasovali za novo ureditev in poudarila, da je namen zakona enaka obravnava vseh državljanov.

Predlog pa je v Franciji naletel tudi na močno nasprotovanje. V zadnjih tednih in mesecih je proti njemu na francoskih ulicah protestiralo več sto tisoč Francozov. K novemu množičnemu zborovanju so nasprotniki zakona pozvali za 26. maj.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah, ki jih navaja nemška tiskovna agencija dpa, istospolne poroke podpira 53 odstotkov Francozov, medtem ko jih 56 odstotkov nasprotuje pravici istospolnih parov do posvojitev nasprotuje.

Komentarjev 3
  • Boschtjan Zupanchich 09:39 13.april 2013.

    Čas bi že bil, da se napačno spolno usmerjene pošlje na zdravljenje v Ledene Severne Dežele .

  • Boschtjan Zupanchich 09:37 13.april 2013.

    No, potem naj pa imajo še "drugačni" posiljevalci tudi Iste pravice , ... saj sexajo ne da bi delali otroke, tko kot uni , ki nevedo kam spada kateri spolni ud ( v katero luknjo) ! Inpa, še bi se ...prikaži več našlo podobnih "omejencev" , pripravljenih za na iste "pravice" , ...

  • privat 08:52 13.april 2013.

    Čas je že bil,da imajo drugačni iste pravice ....