Svet
15 ogledov

V Franciji tretji dan stavke

V Trstu je prišlo do podobnih protestov tudi na več višjih srednjih šolah z ital Žurnal24 main
V Franciji poteka tretji dan stavke proti pokojninski reformi. V železniškem prometu se še vedno pojavljajo težave.

Javni promet v Parizu se počasi normalizira, saj se je večina voznikov avtobusov in podzemnih vlakov vrnila na delo. Še vedno pa stavkajo delavci državnih železic SNFC.

Ker pri stavki vztraja tudi večina zaposlenih v rafinerijah nafte, bi lahko na črpalkah zmanjkalo goriva. Francoski minister za promet Dominique Bussereau je sicer za televizijo LCI zatrdil, da pomanjkanja goriva na bencinskih črpalkah ne bo in da zaloge zadostujejo za najmanj mesec dni.

Svoj lonček so k stavki pristavili tudi študenti, ki blokirajo šole, motijo pouk in za popoldne načrtujejo zborovanja ter protest pred glasnim združenjem francoskih delodajalcev.

Kot je znano, sindikati zahtevajo, da se vlada odpove reformi, ki bo upokojitveno starost v Franciji s sedanjih 60 dvignila na 62 let do leta 2018. Predsednik Sarkozy ne popušča in napoveduje, da bo vztrajal pri reformi. Spodnji dom je reformo potrdil, v senatu pa o njej razpravljajo v teh dneh.

(Foto: Reuters)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.