Svet
20 ogledov

V Galiciji zmagala Ljudska stranka, v Baskiji nacionalisti

Inigo Urkullu Reuters
Na nedeljskih regionalnih volitvah je v španski regiji Galicija zmagala vladajoča Ljudska stranka španskega premierja Mariana Rajoya, medtem ko so v Baskiji slavili nacionalisti.

Galicija na severozahodu Španije, od koder prihaja tudi premier Rajoy, velja za trdnjavo konservativcev in ti so kljub nepriljubljenosti vlade v Madridu zaradi ostrih varčevalnih ukrepov ohranili oblast. V 75-članskem galicijskem parlamentu bodo imeli 41 sedežev, kar je celo tri več kot doslej, kažejo uradni rezultati volitev.

Galicija ima sicer slabe tri milijone prebivalcev, brezposelnost pa je 21-odstotna, kar je rahlo pod državnim povprečjem. Regija ima enega od najnižjih proračunskih primanjkljajev med španskimi regijami.

Nekateri analitiki opozarjajo, da se ima Ljudska stranka v Galiciji za zmago zahvaliti predvsem karizmatičnemu regionalnemu vodji Albertu Núñezu Feijóoju, ki se je v predvolilni kampanji izogibal nastopom skupaj s premierjem Rajoyem.

Baskija podprla nacionaliste

Regionalne volitve so bile v nedeljo tudi v Baskiji, kjer je zmagala Baskovska nacionalistična stranka, ki bo imela v 75-članskem parlamentu 27 sedežev. Sledi ji separatistična koalicija Euskal Herria Bildu z 21 sedeži, kar pomeni, da bodo imeli nacionalisti dvotretjinsko večino v baskovskem parlamentu.

To so bile prve regionalne volitve v Baskiji, potem ko je teroristična skupina Eta lani po 43 letih sporočila, da se odpoveduje nasilnemu boju za neodvisnost te pokrajine na severu Španije.

"Čas je, da začnemo razmišljati kot narod, da prenehamo sprejemati ukaze iz Madrida," je dejala vodja koalicije, pisateljica Laura Mintegi.

Kot kaže, je koalicija Bildu zapolnila prostor, ki je bil prazen, odkar je bila leta 2003 prepovedana stranka Batasuna, sicer povezana z Eto.

Lani ustanovljeno gibanje Bildu je lahko začelo delovati šele, ko je špansko ustavno sodišče sprejelo njegovo trditev, da ni del Ete. Sodišče je tako prelomilo tradicijo prepovedi strank, ki se zavzemajo za baskovsko neodvisnost. Kritiki opozarjajo, da Bildu nikoli ni obsodil preteklega Etinega nasilja.

Tako je zdaj vprašanje, ali bo poskušala zmagovalka volitev skleniti koalicijo s separatisti. Če bodo ti prišli v vlado, bo po oceni opazovalcev vprašanje baskovske neodvisnosti prišlo v ospredje pozornosti, še zlasti v luči podobnih teženj Kataloncev, ki bodo imeli regionalne volitve čez dober mesec.

Vodja nacionalistov Íñigo Urkullu se sicer ne izreka za neodvisnost Baskije in tudi po volilni zmagi ni o tem dejal nič konkretnega. Ukullu bi lahko vladno koalicijo sklenil tudi s socialisti.

V Baskiji, ki v okviru Španije uživa precejšnjo stopnjo avtonomije, je brezposelnost precej manjša od španskega povprečja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.