Svet
9 ogledov

V goreči banki ugasnila tri življenja

1/32
Žurnal24 main
V banki, ki so jo zažgali protestniki med generalno stavko v Atenah, so umrli najmanj trije ljudje. Premier je dejanje označil za umor. Policija je demonstrante razganjala s solzivcem.

Mednarodni denarni sklad bo o potrditvi posojila v vrednosti 30 milijard evrov za pomoč Grčiji odločal v nedeljo za zaprtimi vrati. Posojilo bi lahko bilo potrjeno še ta teden, je napovedal generalni direktor sklada Dominique Strauss-Kahn.

Okoli 50 protestnikov je poskušalo vdreti v grški parlament, pri čemer jih je ustavila policija. Mednje so razpršili solzivec, kar je protestnike odvrnilo od njihovih namenov.

Med protesti so demonstranti zažgali tudi podružnico banke Marfin. Iz goreče stavbe je gasilcem uspelo rešiti več ljudi, za dve ženski in moškega pa je pomoč prišla prepozno. Umrli so zaradi zadušitve s plinom oziroma opeklin. Poleg banke je zagorelo še v eni stavbi.

Nasilje je izbruhnilo tudi v drugem največjem grškem mestu, Solunu, kjer protestira okoli 20 tisoč ljudi. Tam je policija prav tako s solzivcem umirjala mlade protestnike, ki so trgovine in banke obmetavali s kamenjem.

Španija ni na poti pogube
"Grčija je edinstven primer," je poudaril Rehn in zatrdil, da Španija ne potrebuje takšne finančne pomoči, kot jo je dobila Grčija.

"Sprašujem se, ali je sploh kje meja špekulacij," je bil komisar kritičen do finančnih trgov, ki so v torek sprožili ugibanja, da naj bi tudi Španija zaprosila za pomoč EU, zaradi česar so strmo padle evropske borze. Rehn je ocenil, da so ugibanja že dosegla stopnjo evforije.

Zavrnil je tudi ugibanja, da naj bi šla po grški poti Portugalska. Za slednjo je po njegovih besedah pomembno, da dosledno izvaja napovedane ukrepe.

Rehn je danes komentiral tudi besede slovaškega predsednika vlade Roberta Fica, sicer izrečene dober mesec pred tamkajšnjimi parlamentarnimi volitvami, da Slovaška ne bo mogla posoditi denarja Grčiji. Komisar je poudaril, da ne dvomi o tem, da se bo Slovaška držala svojih zavez in območju evra pomagala deliti to breme.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Stavka ohromila Grčijo
Stavki javnega sektorja so se pridružili še delavci v gospodarstvu. Zračni promet je zaprt, javni promet zvečer ne bo deloval, vladni uradi so bili zaprti ves dan, v bolnišnicah delujejo le urgentni oddelki, na radiu in televiziji pa ne predvajajo poročil, saj stavkajo tudi novinarji.

Združenje trgovcev v Atenah je lastnikom trgovin v prestolnici svetovalo, naj trgovine v času stavke pustijo odprte, svoja vrata pa naj iz solidarnosti s protestniki zaprejo v času protestov. Največja grška sindikata – sindikat javnih uslužbencev ADEDY in sindikat zaposlenih v zasebnem sektorju GSEE – si namreč prizadevata, da bi središče Aten preplavili s protestniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.