Svet
34 ogledov

V Gorskem kotarju razglasili naravno nesrečo

Gorski Kotar sneg izredne razmere Nel Pavletić/PIXSELL
Zaradi obilice snega in ledu v celotnem Gorskem kotarju razglasili naravno nesrečo.

Potem ko je predsednik Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina v nedeljo za Fužine in Čabar zaradi veliko snega in ledu razglasil naravno nesrečo, je to danes storil za celoten Gorski kotar. Krizni štab je danes potrdil, da je od šest do sedem tisoč prebivalcev na tem območju še vedno brez elektrike.

Direktor reškega Elektroprimorja Vitomir Komen je po seji kriznega štaba na Reki povedal, da je uničenih približno 80 odstotkov elektroenergetske mreže v Gorskem kotarju. Kot je še poročal Novi list na svoji spletni strani, je Komen poudaril, da si delavci elektrogospodarstva prizadevajo okvare čim prej odpraviti.

Po njegovi oceni bodo poškodovano mrežo prenavljali več mesecev. Ker vremenske razmere na terenu ovirajo popravila, ni želel napovedati, kdaj bodo vzpostavili redno distribucijo elektrike vsem odjemalcem v Gorskem kotarju.

Zaprte ceste, drevje pada na cestišče

Hrvaški mediji poročajo, da se prebivalci v zaledenelem Gorskem kotarju srečujejo s številnimi težavami, tudi s pomanjkanjem agregatov v nakupovalnih središčih. Prebivalcem, posebej tistim, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, pomagajo gorski reševalci.

Zaradi ledu so zaprte številne lokalne ceste. Promet poteka na lastno odgovornost voznikov, ker drevesa in veje pokajo pod težo ledu ter padajo na ceste.

Za ves promet sta zaprta maloobmejna prehoda s Slovenijo Babno Polje - Prezid in Osilnica - Zamost, je sporočil Hrvaški avtoklub (Hak).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.