Svet
9 ogledov

V Grčiji bitka za varčevanje in paket pomoči

Grški protesti EPA
Vodji obeh glavnih strank, ki podpirata grško vlado premiera Lukasa Papademosa, sta svojim poslancem danes naročila, da morajo v nedeljo v parlamentu glasovati za nove varčevalne ukrepe, brez katerih Grčija ne bo dobila drugega paketa mednarodne pomoči.

Vodja Nove demokracije Antonis Samaras pa je obenem zahteval hitro izvedbo predčasnih volitev. Potem ko je vlada na nujni seji ponoči vendarle potrdila dodatne varčevalne ukrepe, sta se danes tako vodja socialistične stranke Pasok George Papandreu kot tudi vodja konservativne Nove demokracije Samaras izrekla za potrditev ustreznega zakona v parlamentu. Od skupno 236 poslancev, ki pripadajo njunima strankama, sta zahtevala, da v nedeljo glasujejo za zakon.

Papandreu, predhodnik Papademosa na čelu grške vlade, je ob tem poudaril, da so v "vojni za Grčijo", v kateri preprosto morajo zmagati. Zavrnitev ukrepov bi bila po njegovem mnenju katastrofalna. Samaras pa je med drugim menil, da "mora država obstajati še naprej in se postaviti na lastne noge."

Je pa Samaras obenem vztrajal, da morajo nedeljski potrditvi ukrepov in dokončnem dogovoru z zasebnimi upniki o delnem odpisu grških dolgov slediti predčasne parlamentarne volitve. Kot je napovedal, bo Nova demokracija zahtevala razpustitev parlamenta in ne bo pristala na podaljšanje mandata sedanji vladi. Redne volitve bi sicer potekale oktobra 2013.

Največji stranki imata dovolj glasov

Oba sta govorila na današnjih zasedanjih svojih poslanskih skupin, ki se sestajata pred začetkom razprave o spornih dodatnih varčevalnih ukrepih v grškem parlamentu. Ta se bo na ravni odborov pričela danes popoldne, v nedeljo pa bo na vrsti najprej razprava na plenarnem zasedanju parlamenta in nato, predvidoma zvečer še glasovanje.

Najmanjša koalicijska stranka, nacionalistični Laos, je sicer v petek napovedala, da novega varčevanja v nedeljo ne bo podprla. A Pasok in Nova demokracija imata dovolj glasov za potrditev ukrepov tudi brez Laosa - če bodo seveda njuni poslanci v nedeljo dejansko glasovali v skladu z navodili. Po ocenah grških medijev naj bi proti varčevalnim ukrepom glasovalo najmanj 30 poslancev iz vladnega tabora.

Komentarjev 1
  • zaskrbljeni 16:54 11.februar 2012.

    Približuje se neizbežna implozija Grčije. Tako kot nam če ne izvedemo socialne reforme. Število revežev se je po uradnih podatkih pri nas v letih 2009/2010 povečalo za okrog 27.000. Spodaj za primerjavo podatki o migracijah v našo državo. Samo v ...prikaži več razmislek:2005 15.0412006 20.0162007 29.1932008 30.6932009 30.2962010 15.416