Svet
40 ogledov

V Grčiji tava 25 tisoč beguncev

Begunci, grčija EPA
Po Grčiji trenutno tava že več kot 25.000 migrantov in beguncev. Številni se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa vzdolž avtoceste med Atenami in Solunom pomikajo proti severu, nekateri so tam noč preživeli na prostem. Na meji z Makedonijo ji je medtem že več kot 5000.

Žariščne točke oziroma centri za registracijo migrantov in sprejemni centri po Grčiji so povsem polni, poročajo lokalni mediji. Številni migranti so se zatekli v parke po Atenah in v bližnjem pristanišču Pirej. V to pristanišče je danes zjutraj prispel trajekt s še 440 migranti z otokov Lezbos in Ios.

Prekinili prevoze z ladjami

begunci, grčija | Avtor: EPA EPA
Prevoz migrantov z otokov so sicer v petek omejili, saj skušajo oblasti nekako ustaviti prihajanje novih in novih ljudi na celino. Najmanj tri ladje, ki naj bi migrante prepeljale na celino, bodo tako ostale na otokih, na njih pa bodo za nekaj dni namestili migrante.

Na pragu humanitarne katastrofe

begunci, grčina | Avtor: EPA EPA
Slovenija, Hrvaška, Srbija in Makedonija so sicer v petek razkrile, da čez svoje meje po novem spuščajo le še po 580 migrantov na dan, že pred tem pa so začele izvajati tudi druge omejitve, zaradi česar v Grčiji nastaja zastoj. Mnogi svarijo pred humanitarno katastrofo.

Komentarjev 10
  • Žurnalček 12:32 03.marec 2016.

    Če jih Grki ne bi vozili z otoka s trajekti v Pirej , bi vsi ostali daleč od Europe in bi sami odšli nazaj v Turčijo , ker tam ne bi bilo za zdržati od gužve ! Tako pa GRŠKI ...prikaži več LADJARJI služijo s prevozi medtem , ko je v EU privatnikom strogo prepovedano prevažati begunce in migrante !

  • Ferluci 18:56 28.februar 2016.

    Dvomim, da bo trajekt na poti v Sirijo samo po tebe prišel še v Koper.

  • Žurnalček 15:41 28.februar 2016.

    Tvoje sinove , bodo čez 50 let oni poslali s trajektom v Sirijo ! To je ta problem , ki ga ti ne da ne vidiš , ampak ga ne znaš izračunati !