Svet
1 ogledov

V Grčiji v strahu pred protestniki in študenti

protesti, grčija, ATENE, ŠTUDENTI Žurnal24 main
V Grčiji v strahu pred protestniki. Danes na ulice študenti in protestniki, ki so proti strogim varčevalnim ukrepom. Včeraj zaupnica Papademosu.

Grki se bodo danes zbrali na protestih v spomin na študentski upor v Grčiji leta 1973. Na ta dan se spominjamo tudi deportacije več kot 1200 študentov v koncentracijska taborišča. Leta 1941 je mednarodni študentski svet v Londonu, kamor so pribežali študenti iz vse Evrope, 17. november razglasil za svetovni dan študentov. Svetovni dan študentov je tako postal simbol študentskih prizadevanj za demokratično družbo, za spoštovanje človekovih pravic in za boljšo prihodnost mladih.

Pridružili naj bi se tudi drugi protestniki

Pohodu študetov ob svetovnem dnevu študentov naj bi se pridružili tudi protestniki, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom, ki jih Grčija mora sprejeti, če se želi rešiti iz dolžniške krize.

Po Atenah so zaradi strahu, da bi prišlo do nasilnih protestov, razporedili okrog sedem tisoč policistov, med njimi tudi okoli 700 pripadnikov protiizgredne policije, ki so opremljeni s solzivcem, ščiti in pendreki.

Podprli Papademosa

Včeraj so poslanci z veliko večino podprli novega grškega premierja Lucasa Papademosa. Podprlo ga je kar 255 od 300 poslancev, 38 jih je bilo proti.

Tehnična vlada bo morala sprejeti in uvesti vrsto reform, da si bodo lahko zagotovili izplačilo novega svežnja finančne pomoči iz Evropske unije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.