Svet
10 ogledov

V Grčiji vse obstalo

Stavka pred grškim parlamentom (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Grčiji danes že šesta splošna stavka proti varčevalnim ukrepom vlade, pokojninski reformi in reformi trga dela.

Ulice grške prestolnice bodo znova ohromljene. Sindikati, ki vladi očitajo, da želi "ukiniti socialno državo", so k protestom proti vladnim varčevalnim ukrepom pozvali tudi največji portugalski sindikat.

"Zavračamo pokojninsko reformo; reformo, ki briše osnovne pravice," je med drugim dejal Yannis Panagopoulos, vodja sindikata zasebnega sektorja, in dodal: "Ne bomo se nehali boriti."

Stavkali bodo prav vsi
Stavka bo trajala 24 ur, v njej pa bodo sodelovali tudi uslužbenci ministrstev, občin, bank, sodišč in celo bolnišnic. Ker bodo stavkali tudi novinarji, je iz Aten pričakovati manj novic o aktualnem dogajanju. Poleti v Grčijo so preklicani, vozila javnega prevoza pa mirujejo. Pričakovati je popolno ohromitev prometa, saj so se stavki pridružili tudi uslužbenci železniškega, cestnega in trajektnega prometa.

Slovenski poslanci so v torek izglasovali zakon o posojilu Grčiji. Več v članku Grčiji tudi slovenski denar.

V zameno za 110 milijard reforme
Predlog pokojninske reforme naj bi sicer grški parlament podprl v kratkem. Predlog med drugim zajema podaljšanje minimalne delovne dobe, zvišuje najnižje upokojitvene starosti za ženske in ukinja možnost predčasnega upokojevanja. Reformo sta od Grčije zahtevala  EU in IMF v zameno za 110 milijard evrov posojil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.