Svet
22 ogledov

V Grčiji že drugič prepoved kajenja

Cigarete se bodo vnovič podražile 1. aprila prihodnje leto. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
V Grčiji bo v sredo začel veljati nov zakon, s katerim bo Grčija ponovno - že drugič v dobrem letu dni - poskušala uveljaviti prepoved kajenja na javnih mestih.

Zakon predvideva za kadilce, ki se ne bodo držali predpisov, med 50 in 500 evri kazni, medtem ko bodo pravne osebe lahko kaznovane s 500 do 10.000 evri kazni. Tisti, pri katerih bi se kršitev ponavljala, bi lahko celo izgubili dovoljenje za obratovanje. "To je stvar javnega zdravja, ne lova na čarovnice," je odločitev vlade na novinarski konferenci branila grška ministrica za zdravje Mariliza Ksenogianakopulu.

Podoben zakon je sicer minulega julija že uvedla prejšnja vlada – takrat je bil to tretji poskus omejevanja uporabe tobačnih izdelkov v Grčiji v zadnjem desetletju – a se je njegov uspeh po izvedbi novih volitev izjalovil.

Grki kadijo kot Turki
Kar okoli 40 odstotkov Grkov je kadilcev, povprečno pa pokadijo osem cigaret dnevno. Nad novo zakonodajo niso navdušeni niti gostinci, ki pravijo, da iniciativa ne bi mogla priti ob manj primernem času.

Socialistična grška vlada je sicer sredi hude javnofinančne krize tobačne izdelke že močno podražila z dvigom trošarin, zaradi tega pa naj bi brez posla ostalo več manjših kioskov, pa opozarjajo v sindikatu upravljalcev kioskov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.