Svet
41 ogledov

V grobnici našli deset ton kovancev

Grobnica v Nančangu Profimedias
Kitajski arheologi so pri izkopavanjih na vzhodu države, v kraju Nančang, naleteli na izjemno odkritje. Pod zemljo se je skrivali več kot dva tisoč let staro pokopališče, na njem pa grobnica v kateri je bilo kar deset ton bakrenih kovancev.

Pokopališče se razprostira na območju velikem 40 tisoč kvardarnih metrov, na njem pa so doslej odkrili osem grobnic. V njih so našli tudi glasbene instrumente s strunami, pa različna pihala in veliko število figur iz gline, zlata, brona in železa

Gre za enega najbolje ohranjenih pokopališč iz časov dinastije Han. 

V dva tisoč let starih grobnicah se je ohranilo tudi veliko izdelkov iz žada, lesa in banbusa, je povedal Xin Lixiang iz Narodnega muzeja Kitajske, ki na prizorišču vodi arheologe. 

Grobnica v Nančangu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Domnevajo, da osrednja grobnica pripada Liu He – vnuku vladarja Wuja, ki je bil eden največjih kitajskih vodij v času dinastije Han.

Liuju se je sicer uspelo na oblasti obdržati le 27 dni, ker naj ne bi bil dovolj sposoben vodja. 

"Odkritje nam bo pomagalo razumeti socialni, ekonomski in kulturni status te dinastije, morda pa celo razvoj glasbe, transporta in vremenoslovja v tem obdobju na Kitajskem," pravijo arheologi. 
Naslednji korak bo, je še povedal Xin, natančnejši pregled krst, ki smo jih našli v grobnicah. 

Kitajska je medtem že pozvala Unesco naj pokopališče razglasi za svetovno kulturno dediščino.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.