Svet
9 ogledov

V grškem parlamentu vzklikali "Heil Hitler"

Panajotis Iliopulos grški parlament EPA
V grškem parlamentu bilo danes slišati nacistični pozdrav "Heil Hitler".

Incident se je zgodil, medtem ko je sejno dvorano zapuščal poslanec skrajno desne stranke Zlata zora, ki je moral z zasedanja oditi zaradi žaljivk na račun drugih poslancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podpredsednik parlamenta Joanis Dragasakis iz stranke Siriza, ki je danes vodil sejo, je zahteval, da poslanec Zlate zore Panajotis Iliopulos zapusti zasedanje zaradi žaljivk na račun poslancev Sirize. Ko je Iliopulos zapuščal sejno dvorano, je bilo trikrat slišati nacistični pozdrav "Heil Hitler".

Domnevno naj bi to vzkliknil poslanec Zlate zore Kristos Papas, sicer eden od ideologov grške skrajno desne stranke, ki je prav ta teden priznal, da je pred nekaj leti napisal besedilo, v katerem je Hitlerja označil za vizionarja.

V parlament na račun krize

V stranki so sicer vse skupaj nemudoma zanikali, je pa bilo vzklike slišati na televizijskem posnetku parlamentarnega zasedanja. Po navedbah AFP je sicer izjemno redko, da mora v grškem parlamentu kak poslanec zapustiti zasedanje.

Stranka Zlata zora, znana po sovraštvu do tujcev, se je v parlament prebila junija lani, ko je zbrala kar sedem odstotkov glasov, in ima 18 poslancev. Stranka je izkoristila nezadovoljstvo Grkov zaradi več let trajajoče hude krize. Več članov stranke je bilo v preteklosti vpletenih v nasilne incidente, v glavnem uperjene proti tujcem.

Komentarjev 1
  • mm99 19:32 17.maj 2013.

    "Smola" da je uradni prepis govorov pokazal, da je to kričal poslanec Sirize in potem se bo kdo čudil od kje jim taka podpora, ko pa mediji in politična elita širita takšne laže o katerih se lahko vsak Grk sam prepriča...