Svet
7 ogledov

V Gruziji danes volijo

Gruzija EPA
V Gruziji danes potekajo parlamentarne volitve, ki veljajo za preizkus demokracije v državi, ki jo je pred kratkim pretresla afera v zvezi z mučenjem zapornikov. Stranka predsednika Mihaila Sakašvilija se na volitvah spopada z vse močnejšo opozicijo pod vodstvom milijarderja Bidzine Ivanišvilija.

Predsednik Sakašvili je ob oddaji glasu dejal, da se na volitvah odloča o usodi države. "Odločamo o tem, ali bo Gruzija šla naprej in ali bodo prihodnje generacije živele v boljši državi," je dejal.

Vladajoča stran je bila pred volitvami pod pritiskom zaradi množičnih protestov proti nasilju v zaporih. Ti so izbruhnili, ko sta dve opoziciji, naklonjeni televizijski postaji, predvajali posnetke zlorabljanja in mučenja zapornikov.

Posnetki so povzročili hudo ogorčenje v gruzijski javnosti in sprožili množične proteste, Tbilisi pa je bil deležen tudi kritik iz tujine.

Gruzija mora izvesti poštene volitve

Evropska unija in Združene države Amerike so pred volitvami opozorile, da mora Gruzija izvesti poštene volitve. Krepitev demokracije je namreč nujna, če se želi Gruzija vključiti v evroatlantske integracije, v prvi vrsti v Nato, so poudarili.

Volitve spremljajo tudi opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Za 150 sedežev v parlamentu se poteguje 14 strank. Okoli 3,6 milijona volilcev bo lahko svoj glas oddalo do 18. ure po srednjeevropskem času, prvi izidi volitev pa naj bi bili znani v torek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.