Svet
8 ogledov

V Haagu zavrnili Šešljevo zahtevo

Žurnal24 main
Haaško sodišče je v celoti zavrnilo zahtevo vodje srbskih radikalcev Vojislava Šešlja, da ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustijo in umaknejo obtožnico proti njemu.
Šešelj je v devetih točkah obtožen umora, mučenja, okrutnega ravnanja, brezobzirnega uničevanja vasi, uničevanja verskih objektov ter plenjenja javnega in zasebnega premoženja.

Vojislav Šešelj je v haaških zaporih od 24. februarja 2003, ko se je prostovoljno predal, potem ko je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije proti njemu objavilo obtožnico.

Dokazov je dovolj
Predsedujoči sodnemu senatu Jean-Claude Antonetti, ki je prebral odločitev, je dejal, da so ugotovili, da je tožilstvo v prvem delu sojenja predstavilo dovolj dokazov za obsodbo Šešlja za vojne zločine in zločine proti človečnosti, za katere je obtožen.

V odločitvi, dolgi 120 strani, je sodišče tudi ugotovilo, da je tožilstvo predstavilo dovolj dokazov o povezavi med zločini prostovoljcev Srbske radikalne stranke in Srbskega četniškega gibanja ter delovanjem obtoženega.

Odločitev je sodišče sprejelo z večino glasov dveh sodnikov, medtem ko je imel predsedujoči Antonetti deloma nasprotno mnenje, saj se je zavzemal za opustitev nekaterih točk obtožnice, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Širil sovraštvo za Veliko Srbijo
Te zločine je Šešelj vzpodbujal s širjenjem mednacionalnega sovraštva in strahu ter z rekrutiranjem in napotitvijo prostovoljcev na bojišča, "da se z vsemi sredstvi, zločini in pregonom borijo za uresničitev Velike Srbije, ki je bila cilj njegove nacionalistične ideologije", je ugotovilo sodišče. To je uresničeval s pregonom nesrbskega prebivalstva z delov ozemlja Hrvaške, BiH in Vojvodine.

Sodišče je tudi ocenilo, da je sovražni govor, tudi če je v času miru dovoljen, v okoliščinah vojne kriminalno dejanje. Med drugim je navedlo izjavo Šešlja, da je "samo 16 dobrih Hrvatov, ki lahko ostanejo v Srbiji, ostale pa je treba pregnati", navaja Beta.

Zdaj 56-letni Šešelj je marca vložil zahtevo, da ga izpustijo iz pripora, obtožnico proti njemu pa umaknejo, ker tožilstvo ni dokazalo niti ene obtožbe proti njemu. Zahteval je tudi izplačilo odškodnine v višini 10 milijonov evrov. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug haaško sodišče sicer v svoji zgodovini še nikoli ni podprlo tovrstnih zahtev obtoženih. Sojenje, ki se je začelo novembra 2007, bi se moralo zdaj nadaljevati z dokaznim postopkom obrambe.

Podpredsednik Šešljeve Srbske radikalne stranke Dragan Todorović je v odzivu dejal, da je odločitev sodišča potrdila njihovo stališče, da je haaško sodišče politična in ne pravna institucija.

Komentarjev 1
  • privat 18:14 20.december 2011.

    kakšen je ta srbsko radikalen klovn...haha nasmejal me je do solz