Svet
24 ogledov

V Himalaji pogrešanih več kot sto

Nevarna Himalaja je vzela več kot 20 slovenskih alpinistov. (Foto: AFP) Žurnal24 main
Po snežni nevihti še vedno pogrešanih več kot sto ljudi, doslej 32 mrtvih.

Silovita snežna nevihta je v Nepalu presenetila večjo skupino pohodnikov, reševalci pa naj bi po podatkih agencije AFP doslej umrlo 32 ljudi, pogrešanih je še več kot sto ljudi. Med umrlimi so identificirali enajst Nepalcev, štiri Kandačane, dva Izraelca, Poljaka, Vietnamca, Indijca in Nemca. Več deset pohodnikov so nepalski reševalci uspešno prepeljali v bolnišnico. Nemška agencija DPA je omenjala tudi dva Slovenca, a se je kasneje izkazalo, da so alpinista zamenjali s Slovakoma.

Tudi na zunanjem ministrstvu informacije o umrlih Slovencih nimajo, prav tako pa zaenkrat še ni jasno, ali so se na območju Nepala v tem trenutku nahajali Slovenci.

Po doslej znanih podatkih je 168 pohodnikov premagovalo pot Annapurna v nepalski Himalaji, ko jih je na prelazu Thorang, ki je s 5416 metri najvišja točka pohodniške poti, v torek zajela snežna nevihta.


Pot Annapurna, za katero pohodniki potrebujejo od dva do tri tedne, je zelo priljubljena in se na njo predvsem na začetku leta in jeseni poda veliko število alpinistov. Snežne nevihte so za ta čas na tem območju precej nenavadne, po mnenju meteorologov pa je poslabšanje vremena povezano s ciklonom Hudhud, ki je pred dnevi zajel Indijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.