Svet
17 ogledov

"V hiši imam pol metra vode"

Kolpa poplavlja Dominik Grgurić/Pixsell
Kolpa je poplavila predmestja Karlovca na Hrvaškem. Gmotna škoda je ogromna. V Sisku so evakuirali najbolj ogrožene prebivalce.

Kolpa je minulo noč poplavila predmestja Karlovca na Hrvaškem in povzročila veliko gmotno škodo. Namerili so najvišjo gladino te reke v zadnjih štirih desetletjih. Na območju Zagreba se je razlila tudi reka Sava. Na območju Siska so najbolj ogrožene prebivalce evakuirali. Poplavljenih je več dest stanovanjskih in gospodarskih objektov. Na pomoč jim je prišlo več sto hrvaških vojakov.

Nekatera naselja v zahodnem delu Sisaško-moslavške županije je poplavila reka Glina. Hrvaški radio je poročal, da niso uspeli zaustaviti razburkane reke Gline, ki je prebila nasipe in poplavila več deset hiš in drugih objektov v Topuskem in okoliških vaseh.

Graditelji nasipov iz protipoplavnih vreč so se morali nujno umakniti zaradi hudournika. Voda naj bi v nekem trenutku tudi za pol metra presegla višino nasipov. Začeli so tudi evakuacijo najbolj ogroženih prebivalcev.

Kolpa rekordno visoka

Pred tem je bilo najhujše v Karlovcu. Tam so ponoči namerili 827 centimetrov visok vodostaj Kolpe, kar je največ v zadnjih štiridesetih letih. Reka se je potem umirila in v jutranjih urah je vodostaj padel pod 820 centimetrov, so sporočili iz karlovške podružnice podjetja Hrvatske vode. Strokovnjaki opozarjajo, da se Kolpa ne bo tako hitro vrnila v svojo strugo, ker je izjemno visok tudi njen pritok, reka Korana.

Prve ocene kažejo, da so poplave povzročile veliko gmotno škodo, posebej v nekaterih v karlovških predmestjih. Reševalci so z najbolj ogroženih območij v okolici Karlovca s čolni evakuirali več kot deset oseb in tudi več živali.

Poplave ovirajo promet na mnogih lokalnih cestah. Še zmeraj veljajo izredni ukrepi proti poplavam. Gasilci črpajo vodo, kopljejo kanale in utrjujejo kritična mesta s protipoplavnimi vrečami.

V sredo so bila poplavljena tudi območja Zagreba, kjer se je razlila Sava. Med drugim je poplavilo tudi zagrebško jezero Jarun, kar se ni zgodilo že dolgo.

Na območju Velike Gorice pri Zagrebu so prebivalce opozorili, naj prekuhavajo vodo. Lokalne oblasti so opozorile, da bo potrebno nujno graditi nove nasipe, da bi preprečili vse pogostejše poplave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.