Svet
13 ogledov

V Hitlerjevo delo bodo vnesli opombe

Mein Kampf Wikipedia
Avtorske pravice za delo Adolfa Hitlerja Moj boj potečejo leta 2015. Že zdaj pa se nemške oblasti bojijo posledic, ki jih lahko neomejena distribucija dela povzroči, predvsem kot propaganda neonacistov. Zato so se odločili, da izdajo prilagojeno različico z opombami.

Bavarska dežela, ki trenutno poseduje avtorske pravice nad polemičnim delom Adolfa Hitlerja Moj boj (Mein Kampf), vse od konca druge svetovne vojne ni dovolila, da se knjiga objavi v Nemčiji. A te pravice prenehajo leta 2015 in bavarska vlada se že boji, da bi neonacisti delo takoj začeli razširjati v propagandne namene.

Zato so se odločili, da že zdaj preprečijo morebitno škodo. Njihov minister za znanost Wolfgang Heubisch je včeraj naznanil, da bodo objavili državno različico knjige z obrazložitvami. S tem, ko bodo ob besedilu dodali komentarje, federalna država upa, da Hitlerjevi argumenti ne bodo zapeljali bralcev.

Načrtujejo pa tudi različice za šole, seveda z opombami. "Po tem, ko avtorske pravice potečejo, bo knjigo verjetno želelo prebrati veliko mladih. Hitlerjeva knjiga je še vedno nekaj mističnega, kar privablja mlade bralce," je odločitev pojasnil finančni minister Markus Soder.

Opombe pa bodo, kot dodaja minister, v smislu opozoril, kam lahko takšno razmišljanje privede oziroma zakaj je tovrstno razmišljanje nevarno, še poroča Der Spiegel.

Prav tako nameravajo izdati angleško različico knjige in avdioknjige.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.