Svet
180 ogledov

V H&M ne bo več puloverjev iz angora volne

Trganje dlake z angora zajca Printscreen Youtube
Po objavi posnetkov, na katerih delavci z rokami z zajcev trgajo dlako, ti pa v agoniji cvilijo od bolečin, H&M ustavlja proizvodnjo izdelkov iz angora volne.

Švedski tekstilni velikan Hennes & Mauritz (H&M), ki je znan po cenovno dostopnejših oblačilih, je napovedal, da bo prenehal izdelovati oblačila, ki vsebujejo volno, izdelano iz dlake angora zajcev. Za to se je odločil po objavi videoposnetka, na katerem je videti, kako na kitajskih kmetijah na krut način pridobivajo dlako.

"Ustavljamo proizvodnjo izdelkov iz angora volne," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala tiskovna predstavnica švedskega podjetja Camilla Emilsson Fink. Ob tem je dodala, da morajo preveriti, ali proizvajalci, s katerimi sodelujejo, izpolnjujejo njihova merila.

Izdelkov, ki so že na policah trgovin švedske verige, sicer ne bodo umaknili.

Še pred nekaj dnevi je švedsko podjetje zatrjevalo, da njihovi dobavitelji izpolnjujejo njihova merila, kar naj bi dokazali tudi rutinski pregledi na terenu.

Njihovo stališče je naletelo na veliko ogorčenje. Številni kritiki so bili prepričani, da pregledi niso bili temeljiti, zato so H&M pozvali, naj popolnoma prepove uporabo izdelkov iz angora volne.

V agoniji cvilijo od bolečine

Organizacija za zaščito živali PETA je objavila videoposnetek, na katerem je videti, kako na različnih kitajskih kmetijah pridobivajo dlako zajcev, iz katere potem naredijo volno. Angora zajci so privezani ob lesene mize v prostorih, prenatrpanih s kletkami, kjer potem delavci z rokami trgajo njihovo dlako, medtem ko živali v agoniji cvilijo od bolečine.

Po podatkih organizacije Kitajska proizvede 90 odstotkov angora volne.

Komentarjev 5
  • Petra Kralj 03:13 02.december 2013.

    Nic bravo H&M. Ne bodo nehali s prodajo. Prodajali bodo se naprej in sicer po njihovih besedah angora volno s farm, kjer z zivalmi delajo humano. Humane farme pa obstajajo samo v dezeli Nije. Skratka, izmislili so si prozoren izgovor, ...prikaži več da lahko se naprej sluzijo krvavi denar. Ce bi jim bilo mar, bi prenehali s prodajo angora izdelkov, pa ne bodo. Fuj H&M

  • Lily 13:22 30.november 2013.

    in zakaj jih ne morejo ostriči, tako kot se strižejo ovce ???

  • erikkk 11:43 30.november 2013.

    Ne moreš vrjet kaj vse ljudje počnejo za denar