Svet
183 ogledov

V hrvaškem morju najdena redka štuka

Najden ju-86 štuka
1/4
Hrvaški restavratorski zavod
Pri otoku Žirje so hrvaški podvodni arheologi v morju našli izredno ohranjen nemški bombnik Ju-87, zloglasno štuko.

"Letalo je brez motorja, saj je odpadel ob udarcu s površino morja. Sicer pa je celo in v zelo dobrem stanju. Celo postavljen je na kolesa, kot da bi dobesedno pristal na morskem dnu," je po poročanju 24sata dejal vodja oddelka za podvodno arehologijo zagrebške uiniverze Igor Miholjek. 

Štuko so sestrelili aprila 1941 čisto na začetku vojne. Nemški bombnik "strmoglavec" je pilotirala italijanska posadka, ob napadu na takratno kraljevino Jugoslavije pa je bombardiral ladje v morju pred Šibenikom.

Jugoslovanska protiletalska obramba je uspela zadeti dve štuki izmed napadalcev. Ena se je takoj zrušila, druga pa je poškodovana pristala na morski gladini pri otoku Žirje, a so se za njo nato do danes izgubile vse sledi. 

Podvodni arheologi so se odločili sedaj letalo najti, pri tem pa so si z nasveti pomagali žirjanski ribiči. A letalo so na presenečenje vseh našli na južnem delu otoka na popolnoma drugi lokaciji, kot so pričakovali.

Le dve letali preživeli vojno

Trenutno še ne vedo, ali bodo Ju-87 dvignili na površje in ga restavrirali. Vrednost najdbe je izjemna zato, ker sta od 5709 proizvedenih zloglasnih bombnikov, ki so med strmoglavljenjem tik pred odmetom bomb s pomočjo majhnega propelerja spuščale predirljiv zvok, popolnoma ohranjena le dva primerka. Razstavljena sta v Londonu in v Chicagu. 

Gre za drugo izredno letalsko najdbo v hrvaškem morju v zadnjih letih. Pri otoku Vis so tako leta 1998 našli bombnik B-17. Poškodovana "leteča trdnjava" je pristala na morski gladini po napadu na Maribor novembra 1944. Našli so ga slovenski potapljači v globini okoli 70 metrov. Zaradi globine zmorejo do njega le tehnični potapljači.

Komentarjev 3
  • kapibara 22:52 03.oktober 2014.

    Nemci pa imajo v muzeju res ODLIČNO ohranjej primerek..

  • kapibara 22:51 03.oktober 2014.

    maš pro, tud jest se sprašujem...? ko bo čriček vsaj anpial _ za te razemare-....

  • mirko 19:06 03.oktober 2014.

    Izredno ohranjen ?!